19.02.2021

Glasba v črkah: Šlagerji Ferija Lainščka

Spomnimo se zbirke tekstov uglasbljenih pesmi aktualnega prejemnika velike Prešernove nagrade.

SIGIC

Feri  Lainšček - Šlagerji
Foto: Naslovnica knjige (oblikovanje Peter Dobaj)

Prekmurec Lainšček je gotovo eden izmed najbolj prepoznavnih sodobnih domačih pisateljev, dramatikov, pesnikov in scenaristov. Njegova bibliografija presega številko 100, mnogi njegovi romani so bili prevedeni v tuje jezike, je prejemnik Kresnika za najboljši roman, Večernico za najboljše mladinsko literarno delo, Vesno za filmski scenarij, je slovenski pisatelj, katerega literarna dela so doživela največ filmskih ekranizacij in je tudi avtor velikih uspešnic, med katerimi izstopata roman Namesto koga roža cveti in pesniška zbirka Ne bodi kot drugi.

A Feri je tudi avtor številnih besedil petih pesmi različnih žanrov. Njegove verze so uglasbljevali mnogi, od Bojana Adamiča dalje, peli pa so jih Meri Avsenak, Mia Žnidarič, Ditka, Lara Janković, Romana Krajnčan, Samo Budna, Mišo Kontrec, Saša Lendero, Darja Švajger, Regina, Oto Pestner, Eva Hren, Marko Grobler, Manca Izmajlova, Vita Mavrič, Vlado Kreslin in mnogi, mnogi drugi. Na festivalih domače zabavne glasbe je prejel tudi več nagrad za najboljša besedila: 2005, 2007 in 2008 na Festivalu narečnih popevk, leta 2016 pa na Slovenski popevki in na FeNS - Festivalu novih skladb. 

Leta 2017 je Kulturni center Maribor v zbirki Simfonica Slovenica v uredništvu Dušana Hedla in Petra Dobaja izdal zbirko Šlagerji: popevke in napevi, v kateri je zbranih 68 Ferijevih besedil razdeljenih v tri tematske sklope. V času, ko je glavni protagonist tega zapisa prejel veliko Prešernovo nagrado, je to še toliko bolj aktualno branje ... ki pa naj bo tudi uvod v poslušanje, kajti temu so te pesmi bile primarno tudi namenjene!