07.08.2019

Gučalo, spejvalo in špilalo de se tak, kak trbej!

Ob 100. obletnici združitve Prekmurja z matičnim narodom Tretji program Radia Slovenija – program Ars pripravlja praznični teden (12. do 18. avgust) kulturno-umetniških vsebin, povezanih s Prekmurjem in njenimi ustvarjalci.

SIGIC

Gučalo, spejvalo in špilalo de se tak, kak trbej!
Foto: Ivan Merljak

Z Jutranjicami bodo vsak dan začeli s poezijo prekmurskih pesnic in pesnikov. Prekmursko bodo obarvane tudi oddaje Literarni nokturno, Literarni večer, Literarna matineja, Literarni portret, Radijska igra, Jezikovni pogovori in druge.

V oddaji Izpod peresa slovenskih skladateljev bodo gostili Tomaža Raucha, vsestranskega glasbenika, skladatelja, pevca in multiinstrumentalista, ki se posveča raziskovanju in izvajanju slovenske ljudske glasbe, njegov skladateljski opus pa obsega tako priredbe kot avtorsko glasbo.

Arsove spominčice bodo zvočno obarvane s pridihom slovenskega Pomurja in Prekmurja. Na sporedu bodo samospev Sonce v zavesah in Nonet za pihalni kvintet in Godalni kvartet Slavka Osterca, Lebdenje v zraku in Neke noči Romana Sarjaša, Pet ljudskih pesmi v priredbi Uroša Kreka, Vöra bije, sunce mi zahaja Janija Goloba ter skladbo Vizija III – Prebujenje Demetrija Žebreta.

"Naša pesem je naša vez na vse strani. Veže nas z domom, veže s preteklostjo, veže med seboj, veže z mladino – našo prihodnostjo. Če teh vezi ni, smo kakor list, ki se je odtrgal od drevesa," je zapisal France Cigan, Prekmurec, ki je večji del svojega življenja preživel na Koroškem. Oddajo Mojstri samospeva bodo posvetili njegovim delom.

V oddaji S solističnih in komornih koncertov bodo predvajali posnetke s koncertov festivala klasične glasbe PAC-ev glasbeni maj, ki ga je med leti 2002 in 2013 prirejal Pomurski Akademski (kulturno-izobraževalni) Center – PAC.

S PAC-om je povezan tudi Glasbeni portret; posvečajo ga prekmurskemu skladatelju Slavku Šuklarju, priznanemu profesorju glasbene teorije, predanemu umetniškemu vodji PAC-evega glasbenega maja v Pomurju ter večkratnemu dobitniku nagrad.

Prekmurski literarni in glasbeni ustvarjalci niso zaprti v svoj prostor, zato je tudi ustvarjalnost odprta in povezana z drugimi deli naše dežele. V oddaji Srce šansona bomo slišali izbor prekmurske poezije zadnjih dveh desetletij, kakor so jo uglasbili in pretežno izvedli prekmurski glasbeniki.

Zborovski kotiček za mlade bo v prekmurskem tednu posvečen predstavitvi dela projekta Tam v meglicah nad mursko vodo, ki ga je za Ars posnel mladinski zbor OŠ III Murska Sobota pod vodstvom zborovodkinje Tjaše Šimonka. Izvedli so priredbe skladb Vlada Kreslina.

Živopisnost prekmurskega zgodovinskega spomina seže daleč nazaj v sporočilnost pozvačina. Glasba se je razvila iz strasti značilnih in še danes cenjenih prekmurskih godčevskih viž, v pesmi pa je izrazila trpkost notranje bolečine ter dokazala moč za premagovanje različnih čustvenih razpoloženj. V okviru radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi so junija pripravili javno prireditev z naslovom Velika panonska muzika. Nastopili so številni prekmurski ljudski glasbeniki, usode življenj svojih protagonistov pa so odstirali prekmurski mojstri umetniške besede: Feri Lainšček, Vlado Žabot, Štefan Kardoš in Dušan Šarotar. Skrajšano različico oddaje lahko na Arsu slišite v ponedeljek.

Podrobnosti o programu najdete TUKAJ.