16.06.2020

Imaš izbiro!

Eden izmed zadnjih koncertov v iztekajočem Štreamu je bil dvojni koncert dvojca Balans in Kukle.

Miroslav Akrapović

Balans
Foto: Urška Boljkovac / CUK Kino Šiška

Zasedba Balans je, odeta v belo in visoko frekventno ritmična, prestopila mejo svojega minimalističnega glasbenega izraza. Seveda se to nanaša samo na inštrumentarij na odru, ki se je skozi scenosled skladb vselej slišal večplastno in (po)polno, ali če parafraziram eno od skladb Balansa, kot da je več. Skupina Balans na odru deluje mogočno, energično, srčno in ne odstopa od primarne uigranosti, ki jo je slišati tudi na njenih studijskih posnetkih. Lahko bi rekel, da od garaže do koncertnih brvi ni opaziti nobenih razlik. Pa vendar je bil nastop skupine sila sproščen, spontan in kljub »nabito prazni dvorani« ter ob vidno prešernem razpoloženju zoom obiskovalcev namenjen predvsem interakciji na daljavo. Internetna akcija je stekla že s prvo skladbo in temu primerno je bil tudi Balans več kot razvnet. V nekaj več kot pol ure smo bili priče drveče balansirani ritmični spremljavi, ki jo je le na trenutke krotilo Kristinino petje. Tisto, kar me je kot poslušalca oziroma gledalca najbolj fasciniralo in navduševalo, je enostavnost realizacije še tako kompleksno in večplastno zastavljenih aranžmajev skladb, kar le še potrjuje splošni vtis ob poslušanju te zasedbe. Zadene v ušesa in glavo! Po ultimativnem coverju skladbe Hranimo se rečima se je na odru Kina Šiška prikazala avtorica skladbe sama, КУКЛАDvojni koncertni set nadobudnih glasbenikov, ki predstavljajo gonilno silo nove generacije podtalnega zvočno-liričnega valovanja, je dodobra upravičil svoj sloves. Na eni strani nekonvencionalno neposredni in brezkompromisni Balans, na drugi graciozna antipop diva КУКЛA.  

Foto: Urška Bolkovac / CUK Kino Šiška

Koncertna izbira, ki nam je bila ponujena v tistem torkovem večernem trenutku, je bila enkratna. Ravno tako graciozno stilizirana v bleščeče beli obleki, se je КУКЛА postavila v pozicijo one girl banda. A le pri uvodnih treh skladbah, ki jih je vsekakor obeležil njen hit Ljubav je bolest. Kajti Kukli sta se na odru pridružila Maša in David in njen z matrico in ritem mašino pogojen koncertni uvod je tako dobil čisto akustičen (pri)zvok. КУКЛА je antipop diva, ki vešče krmari, pravzaprav daje vse od sebe in iz sebe za pripovedovanje unikatno prvoosebnih zgodb. Zato se njen glasbeni izraz tako samozavestno hrepeneče sprehaja po tenki črti, ki vselej predstavlja žanrsko razmejitev med neodvisnim popom in rahločutno alternativo. Temu primerno si je Kukla dovolila vidno interakcijo s publiko, ki ni imela druge izbire, kot da o(b)stane za svojimi zasloni. Da je bila ta interakcija obojestranska, se je tako videlo kot slišalo, kar navsezadnje ravno odlikuje in oblikuje dober koncert.

Dvojni koncertni set nadobudnih glasbenikov, ki predstavljajo gonilno silo nove generacije podtalnega zvočno-liričnega valovanja, je dodobra upravičil svoj sloves. Na eni strani nekonvencionalno neposredni in brezkompromisni Balans, na drugi graciozna antipop diva КУКЛА. Bil je to vsekakor večer, ki nam je ponudil možnost izbire, in mi smo ga z veseljem in željo po koncertih tudi izkoristili.