23.04.2020

Iz moje poslušalnice: Alja Kramar

Danes vas z glasbenimi priboljški razvaja glasbena urednica Radia Slovenija - Prvi program in nekdanja sodelavka Sigic.

SIGIC

Alja Kramar
Foto: Adrijan Pregelj

Jože Privšek - Križanke '73 (Križanke, 1976)

 

Alja: Križanke so ena izmed meni najljubših domačih vinilnih plošč. Jože Privšek je tako ali tako moja velika ljubezen. Pred tremi leti sem sem se zakopala v radijski in časopisni arhiv RTV Slovenija in pripravila cikel 15-ih oddaj o njegovem življenju in delu ter nato napisala še daljše besedilo, ki je bilo objavljeno v Odzvenu. Jože Privšek se je Plesnemu orkestru Radia Ljubljana, ki ga je takrat vodil Bojan Adamič, priključil leta 1954 in leta 1964, po vrnitvi iz Amerike, prevzel njegovo vodenje.  Izvajalsko raven orkestra je povzdignil izredno visoko. Vedno je pisal z mislijo na vsakega posameznika in je do potankosti poznal sleherno izvajalsko dušo v orkestru. Prav zato se njegove glasbe ne morem naposlušati, saj vedno znova v njej najdem nekaj novega.

Sašo Vollmaier - Nous deux encore (v živo, 2019)

Alja: Sašo Vollmaier je zame eden najbolj čutnih pianistov. Sašo se je pred slabim letom iz Francije vrnil v Slovenijo. Pet let je igral z zasedbo Laibach, eno leto z zasedbo Melodrom, sodeloval je z duom Silence, Niko Vistoropski ter Bratkom Bibičem. V Franciji (in drugod po svetu) še vedno vodi delavnice raziskovanja glasu, ustvarja glasbo za gledališče ter sodeluje z različnimi glasbeniki. Leta 2018 sem Saša gostila v oddaji Prva vrsta, kjer je predstavil delček svoje glasbe za gledališče (priložen posnetek). Trenutno je sredi priprav na izdajo albuma Vollmaier Plays Laibach za solo klavir. Repertoar sem, na moje veliko veselje, že uspela slišati in komaj čakam, na izid albuma. Izjemno glasbeno doživetje!

Oygn - Off protokol postopki (Skurjen spomin, 2018)

 

Alja: Oygn sta Mito in YNGFirefly. Z albumom Skurjen spomin (2018) sta me res navdušila. Beati so tako zelo posebni, da na trenutke od dobrega bolijo ušesa in potem s svojimi nekonvencionalnimi verzi svoje doda še Mito. Besedne zveze, ki morda na začetku lahko zvenijo kot prosto pisanje misli, po vsakem nadaljnjem poslušanju pa dobivajo večji in globlji pomen. »Ne mi meritorno sodit mojga petja tui ti lapleš daleč od povprečja.«

Borja Močnik: recenzija albuma Skurjen spomin Vol 1. (Odzven)


Mia Žnidarič in Steve Klink - Ti veš (Love You MAdly, 2010)

 

Alja: Njuni glasbi sem se bolj začela posvečati konec študija muzikologije in primerjalne književnosti, saj je bila moja prva ideja o diplomskem delu analiza albuma Nevidni orkester, vendar sem zaradi okoliščin »pristala« pri slovenski popevki. Saj ni tako strašno daleč… Od takrat z velikim veseljem in pozornostjo prisluhnem njuni glasbi, saj je njuno glasbeno dojemanje in predajanje brezmejno, interpretacija pa izjemno doživeta.

Robert Jukič kvartet - Le poslušaj (v živo, 2019)

 

Alja: Robert Jukič je zame glasbeni posebnež. Ne moreš ga ukalupit, ne moreš ga ujet. Tako zelo mehko prehaja iz glasbe v besedila, iz ene zvrsti v drugo. Poseči zna po najbolj skritih kotičkih naših duš. Čudovita skladba in čudovita izvedba. Kvartet na posnetku sestavljajo: Robert Jukič, Anže Vrabec, Žiga Smrdel in Ana Bezjak​. Skladba je bila v drugačnem aranžmaju prvič izdana na Robertovem albumu Drevored dejanj (2018).

Nina Novak: recenzija albuma Drevored dejanj (Odzven)