22.03.2021

Iz moje poslušalnice: Bernardo Brizani

Danes poslušamo z violončelistom Bernardom Brizanijem.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Bernardo Brizani
Foto: osebni arhiv

Jan Plestenjak - Meni dobro je (2020)

Bernardo: O skladbi lahko povem, da je izvrstno narejena. Všeč mi je, ker gre zelo hitro v ušesa in je tudi vsem poslušalcem lepo predstavljena.

Amaya - Sleep Alone (2021)

Bernardo: Maja Keuc-izjemna slovenska pevka. Čuti se, da uporablja ameriški stil harmonizacije in sledi glasbenim trendom.

Lucijan Marija Škerjanc - Pet liričnih melodij za violončelo in klavir (Orkester SF/Ciril Škerjanec-violončelo, dir. Anton Kolar)

Bernardo: 5 liričnih melodij za violončelo in klavir, ki so bile napisane leta 1954, mi je zelo pri srcu. Odlično napisane. Večkrat jih tudi izvajam. Predstavil sem jih v Bruslju ob dogodku Ljubljana Green Capital of Europe 2016.

Oto Pestner - Vrača se pomlad (Stingl/Budau/Privšek)

Bernardo: Oto Pestner je zame eden najboljših slovenskih pevcev. Njegova interpretacija je nekaj posebnega. Čuti glasbo in njegov glas je izjemen. 

Amadeus – Petek je 

Bernardo: Pri skupini AMADEUS lahko slišimo pop, funk, latino in še celo vrsto drugih glasbenih stilov, s katerimi skupina gotovo dviguje kvalitetno raven domače pop produkcije. Domači popularno zabavni glasbeni sceni želi dodati novo, kvalitetnejšo dimenzijo, saj glasba na njej ponuja za naše razmere nenavadne melodije, bogate harmonske in ritmične kombinacije, moderne aranžmajske rešitve, h katerim spada tudi uporaba tolkal in pihalne sekcije, ter dovršeno produkcijo. Za produkcijo in aranžmaje je poskrbel Traja Brizani, dve skladbi pa je produciral in aranžiral dolgoletni vodja Big Banda RTV Slovenija gospod Jože Privšek. Na CD-ju Prisluhni in Povej pa sta sodelovala tudi dva priznana vokalista. To sta Alenka Godec in Oto Pestner, ki sta za skladbi, ki jih pojeta, napisala tudi besedila.

Iz uredništva:
27-letni violončelist Bernardo Brizani izhaja iz znane glasbene družine. Talent za glasbo mu je bil položen v zibko. Za njegovimi uspehi je veliko vloženega truda, ur preigravanja, izobraževanj in odrekanja. Na vprašanje ali je kdaj pomislil, da bi odnehal odgovori z odločnim ne. Čelo je, in vedno bo, njegova prva ljubezen. Udeleževal se je glasbenih tekmovanj, mojstrskih tečajev in izobraževanj po celem svetu. Njegova družina ga je spremljala in podpirala na vsakem koraku. In tako je še danes.Njegovega talenta ni bilo mogoče spregledati. Zaradi izjemne glasbene nadarjenosti se je takoj po končani osnovni šoli vpisal na študij violončela na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Vzporedno je šest let študiral pri svetovno znani profesorici violončela Natalii Gutman na Konservatoriju v Firencah, nadaljeval na magistrskem študiju  na Staatlichen Hochschule für Musik und Darstellende Kunst v Stuttgartu pri profesorju Claudiu Bohorquezu. Magistriral je leta 2016 na Akademiji za glasbo v Detmoldu pri svetovno priznani profesorici Kseniji Jankovič. Tu je nadaljeval specializacijo in jo leta 2017 kot najmlajši v Nemčiji tudi končal. Januarja lani je na Akademiji za glasbo v Detmoldu še doktoriral. Do januarja letos je igral v orkestru Bamberških simfonikov. Letos je postal asistent na ljubljanski Akademiji za glasbo.