05.10.2020

Iz moje poslušalnice: Omar Naber

Današnji glasbeni izbor prispeva dvakratni predstavnik Slovenije na tekmovanju za Pesem Evrovizije, Omar Naber.

SIGIC

Omar Naber
Foto: Kerim Vodnik

Big Foot Mama - Nekaj je na njej

Omar: Noro všeč mi je ena zadnjih stvaritev legendarnega slovenskega benda Big Foot Mama, ''Nekaj je na njej''. Vrnitev k staremu, dobremu rokenrolu, tako v pristopu kot v zvoku. Genialno. Večkrat si ga zavrtim naglas.

Jaša Lorenčič: recenzija albuma Plamen v raju (Odzven)


Siddharta - Nastalo bo

Omar: Stvaritev mojega najljubšega slovenskega benda izpred parih let, Siddharta, pesem ''Nastalo bo''. Že ob prvem poslušanju sem začutil prvinsko energijo, s katero je skupina Siddharta uspela dvajset let nazaj.

Jaša Lorenčič: recenzija albuma Ultra (Odzven)


Trkaj - Nov avto

Omar: Tukaj se zdi, da je Trkaj čist podivjal. Svež veter, nova, nepoznana energija slovenske reperske legende. Veliko cinizma, sarkazma, super zvok in močna sporočilnost. Vsak naj si skladbo interpretira po svoje.


Nipke - Noben me ne razume

Omar: Ko sem to skladbo slišal prvič, sem si jo takoj zavrtel še enkrat. In potem še enkrat. Prepričan sem, da se vsaj polovica Slovencev poistoveti s tem besedilom, saj vsak od nas živi v svojem svetu in nihče nas popolnoma ne razume. S tem tekstom je Nipke zadel ''žebljico na glavico''.


Jan Plestenjak - Ona sanja o Ljubljani

Omar: Pesem, ki me je zadela naravnost v srce. Poznam ničkoliko deklet, pa tudi fantov, ki sanjajo o večjem, boljšem, perspektivnejšem okolju, času, kraju, delovnem mestu od tega, kjer so zdaj. V veliki večini primerov pa so potem tudi po premiku v boljše kraje in čase ti ljudje velikokrat ponovno razočarani. Tudi sam sem se našel v tem besedilu. Vsak od nas bi moral razmisliti o svojih nezadovoljstvih, in zakaj želimo drugam. Ponavadi je težava v nas samih. Ozrimo se najprej vase, preden za svojo nesrečo krivimo druge. Odlična, poučna sporočilnost.


Čeprav je koronavirus prinesel nemalo težav, je marsikomu odprl nova obzorja in pogled na življenje. V času, ko se dobesedno izogibamo drug drugega, so majhne pozornosti do ljudi okoli nas še toliko več vredne. To dobro ve tudi Omar Naber, ki je s svojo srčnostjo že večkrat dokazal, da je človek z veliko začetnico. Kljub temu, da se preživlja izključno z glasbo, je že v obdobju številnih koncertov vedno našel čas za pomoč na več sto dobrodelnih prireditvah, druženje s prijatelji ob kitari, ali pa le sproščen pogovor z mimoidočim. Preprostega fanta, ki je zadovoljen z malim, daje pa veliko, večina pozna kot odličnega vokalista, ki nas je že dvakrat zastopal na Evroviziji (2005 in 2017). Omar je v začetka šolskega leta predstavil kratke videe, ki prikazujejo njegovo spontanost, dobrosrčnost, odprt in skromen karakter. V ta namen poteka kampanja #PolepsajDan. Omar je skozi prisrčne videoposnetke napovedal tudi izid novega videospota za skladbo "Cesta in nebo". Pesem je na svojo video preobleko čakala okroglih deset let. Gre za prvo pesem, ki jo je Omar sproduciral sam in kot pravi, je nanjo neskončno ponosen. Potrditev je prejel tudi od mnogih glasbenih sladokuscev, ki so Cesto in nebo okronali za produkcijski presežek na slovenskem glasbenem prizorišču. Pri nastajanju videospota so sodelovali priznani režiserji in Omarjevi glasbeni prijatelji, snemanje pa se je v kar dveh dneh odvijalo na devetih lokacijah po Sloveniji. Na 700 kilometrov dolgi poti od Ljubljane do Portoroža sta Omarja vozila jeklena lepotca, Jaguar in ameriški oldtimer Pontiac.


Omar Naber - Cesta in nebo  

Omar: Skladba združuje vrednote, po katerih živim. Hrepenenje, upanje, sanjarjenje, optimizem, strast, drznost, svoboda. Vse na enem mestu. Avtor besedila Iztok Melanšek je zadel to, kar sem želel sporočiti, bolj, kot bi zadel jaz sam. Zvok pa je odlično podprt s hudomušnim videospotom, kjer dobre volje ne manjka.