13.05.2020

Iz moje poslušalnice: Ditka

Tokrat svoj glasbeni okus razkriva kantavtorica in skladateljica Ditka.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Ditka
Foto: Nika Hölcl Praper

Ditka: Zbrati 5 najljubših slovenskih skladb je zame kar izziv. Priznam, da od malega poslušam večinoma glasbo tujih izvajalcev, zato slovenske glasbene scene ne poznam preveč dobro. Čeprav bolj poredko poslušam radio in več vinilke, CD-je, pa, kot se za moderno dobo spodobi, tudi glasbo z aplikacij, ki jih mesečno plačuješ, da lahko dostopaš do posnetkov, me včasih doseže tudi kakšen slovenski komad, ki pritegne mojo pozornost.

Ptice – Srce (2016)

Ditka: Nekajkrat sem naletela na to pesem, ko sem imela prižgan radio v avtu. Prepričal me je rahel country prizvok, prijeten vokal pevca in melodija, ki gre v uho. Nisem poznala ne imena zasedbe in ne naslova skladbe. Skušala sem si zapomniti glavni verz in potem sem tako dolgo brskala po spletu, da je našlo – Srce, Ptice. In kar dve lepi besedi sta tole… Pesem pa zares prijetna za poslušanje.

Tabu – Poljubljena (42, 2009)

Ditka: Tabu se mi zdi ena najbolj kakovostnih slovenskih pop-rock skupin, posebej kar se tiče besedil in na splošno spevnih melodij ter bogatih aranžmajev. Edina slovenska glasbena zasedba katerih pesmi sem se tudi kdaj naučila zapeti in zaigrati.
Konkretno pesem Poljubljena pa me popelje nazaj v srednješolska leta in prikliče na dan prijetne spomine.


Jakob Kobal – With the Flow (2016)

Ditka: Jakoba sem prvič slišala, ko sva se oba udeležila festivala za kantavtorje v Zagrebu (Festival Exposure). Takoj je mojo pozornost pritegnil njegov glas, ki je prijeten in me rahlo spomni na ameriškega glasbenika Jacka Johnsona, ki mi je zelo pri srcu. Ker tudi sama avtorsko glasbo pišem v angleškem jeziku, me toliko bolj veseli, ko vidim, da vztraja na poti, ki si jo je zadal ter vedno bolj raste kot avtor in vokalist. Pesem With The Flow je poslušljiva in prijetna.
Viktor Škedelj Renčelj: Kantavtorske kvante: vedno bolj prepoznavni Jakob Kobal (Odzven)

Can of Bees – Tell me what you want (2016)

Ditka: Glasbena skupina, ki sicer več ne deluje, kar se mi zdi škoda. Zares velik potencial tako v glasbi, kot v vokalu in v sami izvedbi. Avtentičnost in originalnost v dobri dozi garažnega blues-a in punka. Po mojem mnenju band, ki se brez težave primerja s tistimi v svetovnem merilu.

Muff – Naj sije v očeh

Ditka: »Življenja se ne da ustavit, poglej, vse kar vidiš se premika naprej,« kako dober verz, ki me je zadel takoj, ko sem prvič slišala to pesem in je zato še vedno ena mojih ljubših slovenskih. V svojem preprostem besedilu tako lepo poudari smisel življenja – smej se, druži se, sledi svojim sanjam, ker  življenje se ne ustavi, imej se lepo.
Žiga Valetič: recenzija Motni sok življenja (Odzven)<

Iz uredništva:
Svojo prepoznavnost na slovenski glasbeni sceni je Ditka pridobila z uglasbitvami poezije slovenskih pesnikov, s samosvojim avtorskim pristopom in drugačnostjo. Poleg tega, da ustvarja glasbo na besedila priznanih pesnikov, piše tudi avtorske skladbe, ki pa so v angleškem jeziku, z njimi pa dosega uspehe tudi v tujini. Lansko leto je postala zmagovalka največjega mednarodnega festivala za kantavtorje v Sofiji v Bolgariji. V letu 2019 je izdala svoj 4. album, glasbeno-literarna turneja »Ne bodi, kar nisi« pa je po mnenju MMC RTV SLO bila izbrana med Top 3 turneje leta 2019.