04.12.2020

Iz moje poslušalnice: Jaka Škapin

Svoj izbor danes predstavlja Jaka Škapin, ki živi in deluje v Londonu.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Jaka Škapin
Foto: Jameisha Prescod

Slavo Rican Assembly - Što te nema, arr. Jan Kus 

Jaka: New-yorški sestav ki združuje glasbene tradicije balkana in karibov, vključno z Janom Kusom na sax-u in Žanom Tetičkovičem na bobnih predstavlja sevdalinko za 2020.

Matija Krečič in APZ Tone Tomšič - Mesarja hči: (Cut/Rez, 2020) 

Jaka: Zame ne gre tudi brez omembe Krečičove plošče Rez - glede na moj okus je Mesarja hči modernizacija slovenskih ljudskih napevov ki izvrstno pristoji ljubljanskem APZ-ju in upam da tudi tvojim ušesom! 

Tomaž Gržeta: Sodobno, a dostopno (Odzven)

Žigan Krajnčan - Fusion With Myself

Jaka: Sploh zdaj, ko vse bolj vztrajno živimo v svojih in vedno manjših mehurčkih, se mi zdijo vprašanja o našem odnosu do sebe in svojega telesa še toliko bolj pomembna. Kod je že prebral Body Keeps the Score? 

Bistra voda: Zvezdana Novakovič in Roya Quartet 

Jaka: Kot prejšnjemu, zvesto sledim tudi naslednji mojstrici improvizacije, ZveN na Izštekanih je iskreno eden od najbolj pristnih in inspirativnih slovenskih online set-ov ki sem jih uspel spremljati letos. 

Zlatko -  II. (Citat): (Julijan Mak, 2020)

Jaka: Politika v glasbi ali glasba v politiki? Hm, ne glede na to, na katerem bregu si, družbena zavest je še vedno nekaj, kar potrebujemo vsi in dolgoročno prinaša rezultate, ki zares štejejo. Aktivizem v glasbi ali glasba v aktivizmu? Izbira je tvoja. 


Iz uredništva:
Jaka Škapin
je skladatelj, producent in glasbenik, trenutno delujoč v Londonu. V njegovem glasbenem in umetniškem izrazu je jasno viden vpliv zborovske glasbe (trenutni član London Philharmonic Choir in pretekli član Tenso Europe Chamber Choir), jazz-a (in specifično VB new jazz-a: Ashley Henry, Oscar Jerome, Dinosaur, Kokoroko) ter kolaborativne vokalne improvizacije (Bobby McFerrin, Rhiannon). V letošnji jeseni se posveča eksperimentalnim projektom kot denimo Bodies of Sound () ki združuje improvizirano glasbo, ples in video, ter prvim povsem improviziranim šest-glasnim vokalnim albumom.