09.09.2020

Iz moje poslušalnice: Vid Jamnik

Predstavljamo pet domačih komadov, ki jih v poslušanje priporoča vrhunski vibrafonist Vid Jamnik.

SIGIC

Vid Jamnik
Foto: Gaia Petrelli Wilmer

Vollmaier: Kind of Laibach - Krvava gruda: plodna zemlja RE

Vid: S Sašem se poznava že vrsto let in sva sodelovala pri prvem koroškem etno-jazz projektu Zbudimo Kralja Matjazza leta 2010. Ko mi je povedal za svoj novi album, sem ga seveda takoj z veseljem poslušal, še raje pa razširim besedo o njem. Zares svež pristop k materialu kultne slovenske zasedbe, za katerega je edino primerno, da prihaja izpod prstov njihovega nekdanjega člana.


π jammies - g. Vedež Smrdljivček

Vid: Saj vem, da niso naokoli zelo dolgo, a kljub temu sem bil šokiran, da nisem o njih slišal prej kot pred kakšnim mesecem, ko sem po priporočilu kolegov iskal posnetke njihovega vodje in basista, Jošta Lampreta. Od takrat se je zgodilo, da sem nastopil z njihovim bobnarjem, Gajem Bostičem, Jošt pa bo igral v mojem kvartetu Urgent Detergent na Festivalu slovenskega jazza na Ravnah naslednji mesec (kaj naj rečem, posnetki so me res prepričali). Oba izjemno talentirana in aktivna mlada glasbenika, celotna zasedba pa navdušujoče uigrana, razigrana, udarna ... res ga dobro 'režejo'!


Laibach: Sound of Music - Maria/Korea

Vid: Že odkar sem videl film Iron Sky, za glasbo katerega so zaslužni Laibach, sem fan njihovih priredb – film se začne z angleško verzijo skladbe Srne Mihe Dovžana. Ko sem v roke dobil njihov album Sound of Music s priredbami skladba istoimenskega mjuzikla (s katerimi so nastopili na zgodovinskem koncertu v Severni Koreji), sem seveda bil navdušen. Mislim, komu ne bi bila všeč besedna igra Maria/Korea v tej vsem poznani skladbi?


Ajda Stina Turek - V melodiji večnega dueta

Vid: To skladbo sem, mislim, slišal med prvimi, še v delovni, 'demo' različici. Z Ajdo sodelujeva že leta, skupaj sva študirala na Berklee College of Music ter bila tudi sostanovalca, tako v Bostonu kot tudi kasneje v New Yorku. Meni zelo lepa pesem s še lepšo zgodbo in navdihom, ki jo ravno te dni vadim tudi sam za prihajajoče nastope in zgoščenko dua z 'našo Ajdico'.


Žan Tetičkovič/Jean John The New Standards Trio - A Love Lane Nocturne

Vid: Žan je eden najbolj spoštovanja vrednih glasbenikov, ki jih poznam – odličen bobnar, izjemen skladatelj, prodoren mislec, človek velikih idej in dobrega značaja. Projekt A Love Lane Nocturne je njegov poklon skladbam in avtorjem opusa poznanega v jazz svetu kot The Great American Songbook, ki je že desetletja (in ostaja) navidez neizčrpen vir navdiha ter stična točka jazz glasbenikom vseh generacij in z vsega sveta. Kot večina drugih na albumu, je tudi naslovna skladba izpod Žanovega peresa, in je, kot vse, mojstrsko izvedena v tem vrhunskem, in zares newyorškem, triu.

Nina Novak: pogovor z Žanom Tetičkovičem (Odzven)


Iz uredništva:

Vibrafonist Vid Jamnik se je z jazzom prvič srečal pri enajstih letih pod mentorstvom legendarnega jugoslovanskega jazz glasbenika Boška Petrovića. Kmalu je pričel nastopati široma sveta s priznanimi glasbeniki in zasedbami, kot so Jimmy Cobb, Georgie Fame, Jim Rotondi, Stefan Milenkovich, Gianni Basso, Dusko Goykovich, Arthur Lipner in JM Jazz World Orchestra pod vodstvom Luise Bonille. Ob svojem kvartetu Urgent Detergent je tudi vodja pionirskega projekta Viva Jazz Forma, ki prepleta zvoke jeklenih skulptur z jazzom in elektronsko glasbo, združujoč vizualna in glasbena svetova, ter sodeluje z modno znamko Just A Corpse. Poleg novega albuma z Urgent Detergent pripravlja tudi prvega v duu z vokalistko Ajdo Stino Turek. Leta 2012 je diplomiral na Koroškem deželnem konservatoriju za glasbo v Celovcu, leta 2014 pa izdal prvenec z naslovom Last Minute! pri založbi Alessa Records. Po priporočilu velikana vibrafona, Garyja Burtona, je s študijem nadaljeval na Berklee College of Music v Bostonu, ZDA. Tam se je učil od profesorjev, kot so Ed Saindon, Terence Blanchard, George Garzone, Kenny Werner, Dave Santoro, Ralph Peterson, Dave Samuels in mnogi drugi, ter diplomiral leta 2018. Trenutno je študent magistrskega programa na Manhattan School of Music v New Yorku, kjer dela z Joeom Lockom, Stefonom Harrisom in Miguelom Zenónom.

Vid Jamnik je Balter Mallets Artist.

Vid Jamnik presents Urgent Detergent: A Wave of Green