21.12.2020

Iz moje poslušalnice: Jan Kus

Jan Kus je mednarodno priznan glasbenik iz New Yorka – saksofonist, skladatelj, producent in vodja zasedbe Slavo Rican Assembly.

SIGIC

Jan Kus
Foto: Vianca Maldonado

Jean John - »The Port of Life II. – Ensō«  (The Port of Life, 2016)


Jan: Žan Tetičkovič, znan tudi kot Jean John, vrhunski jazzovski in klasični skladatelj ter neverjeten bobnar, predstavi svoj najnovejši, izredno barvit avtorski projekt, Port of Life II, na Jazz Festivalu Ljubljana. Fantastične kompozicije in aranžmaji v briljantni izvedbi elite naših jazz glasbenikov.

Nina Novak: Žan Tetičkovič - Potovanja

Gal Gjurin – Zemlja (Zemlja, 2020)

Jan: Gal Gjurin je po mojem mnenju eden naših naboljših avtorjev vseh časov, človek, ki je naredil slovenska besedila ponovno kul, in res briljanten glasbeni ustvarjalec v praktično vseh glasbenih žanrih, tale skladba pa mi je ena njegovih najmočnejših in jo redno poslušam že vsaj dve leti, da se "prizemljim". V čast mi je, da sem imel pred leti prve resne špile ravno kot član njegovega benda, Gal in Galeristi.

Žiga - Shy girl (2018)

Jan: Žiga Murko z najbolj nesramnimi funk bas linijami v Sloveniji in daleč naokrog.

Ajda Stina Turek - S teboj (2020)

Jan: Ajda Stina Turek s svežimi zvoki, ki jih v Sloveniji potrebujemo čimveč - zelo čutna skladba v super produkciji in z izvrstno vokalno izvedbo. Pri tej skladbi mi je všeč nekakšna futuristična zimzelenost, ki mi je nasplošno zelo blizu zadnje čase. Zelo je viden vpliv njenega bivanja v ZDA in zato mi je še bolj všeč, da je skladba v slovenščini in ima lepo besedilo.

Bowrain – Time (Distracted, 2017)

Jan: Tine Grgurevič, znan tudi kot Bowrain - kreativen, razmišljujoč, izzivalen in cinematičen, kot vedno. Še posebej mi je zanimiv prehod na 2.25 pa tudi video je izredno zanimivo zasnovan in res lepo realiziran.

Gregor Bauman: Rubikova kocka zvokov, gostov in produkcije (Odzven)

Iz uredništva:

Kot saksofonist, skladatelj in aranžer je Jan Kus sodeloval na odrih in v studijih z nekaterimi največjih imen jazza in instrumentalne glasbe, njegova glasbena širina pa mu omogoča udejstvovanje v najrazličnejših glasbenih zvrsteh - njegovo igranje lahko slišimo na 15 različnih albumih, ki se stilsko gibljejo od World Musica, modernega jazza, Latin jazza pa vse do Flamenca in Neo-Soula. V zadnjem času je vedno bolj aktiven tudi kot producent in kot skladatelj filmske glasbe. Je tudi ustanovitelj in vodja svoje edinstvene multikulturne zasedbe Slavo Rican Assembly, ki združuje balkansko in karibsko ljudsko glasbo, s katero redno nastopa na številnih priznanih prizoriščih v New Yorku. Po uspešni turneji po Sloveniji lansko poletje, je zasedba trenutno v fazi zaključevanja svojega prvenca, s katerega sta do sedaj izšla dva singla – Što te nema in Zrejlo je žito.