18.09.2020

Iz moje poslušalnice: Andrej Stopar

Današnji izbor prihaja iz Združenih držav Amerike, iz Washingtona, kjer živi in dela novinar, zgodovinar in literarni komparativist Andrej Stopar.

SIGIC

Iz moje poslušalnice: Andrej Stopar
Foto: osebni arhiv

Katalena - Zrejlo je žito ((z)godbe, 2002)

Andrej: Katalena je ena mojih najljubših slovenskih zasedb, Zrejlo je žito pa ena najljubših ljudskih pesmi. Odličen presek.

Tori Tango - Sangue Nero (2017)

Andrej: Z eno besedo: tango.

Patetico - Predsednik je zadet (Vse je v redu z mojo dušo, 2015)

Andrej: Večji del moje profesionalne dejavnosti je namenjen politiki, ta pa je že dodobra zdrsnila v skrajnost. Preprosto asociacija.

Izak Košir: recenzija albuma Kjer je sam' patetika (Odzven)

Nina Strnad - Ljubezen v f-molu (2012)

Andrej: Ljubitelj jazza, slovenske popevke – in Nine Strnad.

Žan Tetičkovič (Jean John) - Requiem (2019)

Andrej: Upal sem, da bom Žana in njegovo ustvarjanje bolje spoznal v ZDA, pa se najine poti niso križale. Ne le relacija New York – Washington, DC, ampak se je Žan preselil v Barcelono. Njegov Requiem se mi zdi zanimiva kombinacija »klasične forme« in jazza.

Nina Novak: Pogovor z Žanom Tetičkovičem (Odzven)

Iz uredništva:
Dr. Andrej Stopar je leto dni dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona, kolumnist MMC RTV Slovenija in časnika Večer, nekdanji odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija ter dopisnik nacionalne RTV hiše iz Moskve. Je avtor knjige Pax Putina (Goga, 2014), zbirke kolumn in razmišljanj, ki so nastajala v času, preživetem v Moskvi, biografije Vladimirja Putina (Mladina, 2018), številnih radijskih in televizijskih dokumentarnih oddaj, v doktorski disertaciji pa se je ukvarjal s podobo razpadanja SFRJ in osamosvajanja Slovenije (1990 – 1992), kakršna je nastajala sovjetskih oz. ruskih medijih, diplomatskih zapisih in razmišljanjih akademskih krogov. Še zmeraj ni izgubil upanja na knjižno izdajo.