07.04.2020

Iz moje poslušalnice: Luka T. Zagoričnik

Urednik spletne revije Odzven je izbral fragment svojih aktualnih poslušanj domače glasbene scene.

SIGIC

Luka T. Zagoričnik
Foto: Marcandrea

Luka: V moje uhlje vsak dan naplavlja celo morje novih skladb, plošč, videov,.... Aktualnost torej prednjači pred brskanjem za zvenom preteklosti. Zato je tale izbor zgolj fragment mojih aktualnih poslušanj. Muskontarji ustvarjajo, ne glede na razmere. Prisluhnimo in podprimo, če lahko...

Niko Novak - My Julie Beckons

Luka: Niko Novak je končno javno razgrnil svoje solistično ustvarjanje, plod zadnjih nekaj let. Tri plošče in nakazana četrta, knjižica besedil in USB ključ. Z globokim glasom nas vodi po osebnih miselnih in emotivnih blodnjakih, špelunkah in beznicah, stanovanjih in hipnih odnosih, ki puščajo sledi v našem drsenju po urbanih krajinah ... Kantavtorstvo, rock, punk rock in sodobno trubadurstvo, ki nam upeva vse tisto, za kar smo v teh dneh prikrajšani.

Igor Bašin: recenzija albuma 1, 2, 3,... 4


Ana Kravanja & Samo Kutin - Mimikrija / Mimicry

Luka: Samo Kutin & Ana Kravanja skupaj plujeta po številnih glasbenih krajinah, od svobodnega improviziranja, glasbe za predstave, obujanj ritmičnih in zvenskih tradicij na sledi Afrike (Najoua), do razpiranja skritih zvočnih usedlin ljudskih godb v triu Širom. Njuna sveža skupna izdaja nas v zvensko pretanjeni manir  pelje v polje »znanega neznanega«,  v spletu omamnih harmonij, melodij, tekstur in glasov smo razpeti med sanjavo melanholijo spomina in aktualnosti. 

Luka Zagoričnik: recenzija albuma Ana Kravanja & Samo Kutin/ Širom/ Širom & Yoshio Machida


Bojan Krhlanko Circle of Pax - Punch Back

Luka: Bojan Krhlanko je vsestranski bobnar (Laibach, Litošt. Brest,... ), improvizator, svojstven matematik v ritmu, ekszakten a obenem skrajno odprt, odziven, free... Circle of Pax je trio s strunarjem Domnom Gnezdo in pihalcem Grgujem Savićem. Njihova glasba je jazz, elektronika, elektroakustika glitch, kolaž, improvizacija, kompozicija, punk, nojz, glasba hitrih, intenzivnih in udarnih prevratov, ritmov in zamikov.


Manul: The Kind Of Music You'll Tell Your Children You Were Into, Even Though You Weren't (album)

Luka: Tole je svojstvena vrnitev v prihodnost, posnet in do danes nikoli javno objavljen album prekmurske punk rock zasedbe Manul, ki je nastajal l. 2004, potem, ko je bend začaral na Klubskem maratonu in bil eden glavnih potencialov tedaj najbolj udarnega kreativnega ustvarjalnega jedra v domači glasbeni krajini Prekmurje Noise Conspiracy. Nikoli izdan eden najboljših punk rock albumov pri nas, ki se sliši prekleto aktualno tudi danes!

Irena Z. Tomažin - iT: Hapinness

Luka: Za konec en pozdrav iz izolacije, ena domača, družinska. Moja boljša polovica je končno ponovno zagnala svoj iT, projekt zlomljenih pesmi, številnih glasov in šumov in tu je pesem, ki je končala na letošnji kompilaciji festivala MENT Ljubljana. Srečno!

Iz uredništva:

Glasbeni urednik, kritik, novinar, esejist, založnik, organizator koncertov in kurator, Luka T. Zagoričnik, je že več kot dvajset let dejaven v domačem glasbenem prostoru. Trenutno je urednik spletne revije Odzven in dvojezične spletne glasbene revije Cetralala ter avtor oddaje Godbeni imperializem na Radiu Študent, kjer je bil 5 let tudi glasbeni urednik.