10.03.2021

Iz moje poslušalnice: Kikimore

Današnji izbor domače glasbene scene je v imenu Kikimor, skupine raziskovalk zvoka in analogne elektronike, pripravila Barbara Poček.

SIGIC

Kikimore
Foto: Urška Preis

rouge-ah - Ruckfahrt (2020)

Barbara: rouge-ah in njena harfa sta ultimativni "dynamic duo".  Ni je stvari, ki je ne obvladata in ni je meje ki jo ne bi bili pripravljeni preizprašati.


Gašper Torkar - Bruxism (Dreams of Others, 2017)

Barbara: Idealno poslušanje za potapljanje v lastno glasbeno podzavest. Gašper je sploh izvrsten v kreiranju glasbenih dramaturgij, Bruxism pa je odličen primer tega.

Muanis Sinanović: recenzija albuma Dreams of Others (odzven)beepblip - Supersymmetry (Noise for Strings, Vol. 2, 2020)

Barbara: Zame Ida izstopa po tem kako organsko zvenijo njeni izdelki. V njenem zvoku je vedno nekaj zelo zemeljskega in toplega, tudi ko zajadra v temo.

Marina B. Žlender: recenzija albuma Noise for Strings, Vol. 2 (Odzven)


Frédéric D. Oberland & Irena Z. Tomažin - Hieromancy (ARBA, DÂK ARBA, 2020)

Barbara: Najboljši album preteklega leta!

Špela Cvetko: recenzija albuma ARBA, DÂK ARBA (Odzven)balans - kirurgija (a vam je jasno, 2019)

Barbara: balans so super, ker se jemljejo zelo resno in ker imajo pri tem še vedno smisel za humor. Kar je v glasbi redko, in ne prav lahko, in zato toliko bolj super.

Miroslav Akrapović: recenzija albuma a vam je jasno (odzven)


Iz uredništva:

Kikimore
je skupina trenutno petih raziskovalk zvoka in analogne elektronike, ki se je formirala januarja 2016. Izhaja iz bogate zgodovine domače nove medijske scene, ki povezuje polja znanosti, tehnologije ter umetnosti in ki jo že desetletja gojijo različne nevladne iniciative. Skupino sestavljajo Kati Flowerfields, Staša Guček, Nina Orlić, Sara Pegam in Barbara Poček, ki so svoje moči združile po srečanjih v okviru Iniciative Č I P k e. Skupina nosi ime po bajeslovnih bitjih - kikimorah t.j. ženskih hišnih duhovih vzhodno - slovanske mitologije, ki so v nočnih urah povzročale hrup z nenavadnimi zvoki burile domišljijo domačinov. Pri svojem ustvarjanju uporabljajo večinoma analogna glasbila, ki jih izdelujejo po principih DIY in DIWO: naredi-sam in naredi-skupaj (do-it-yourself in do-it-with-others).  Njihova glasba izhaja iz načela improvizacije znotraj osnovne strukture, ki dopušča razvoj spretnosti in osebnega izraza vsake članice. Pri tem ustvarjajo večinoma z različnimi elektrofonskimi glasbili, ki so jih naredile same: analogni sintetizatorji, razna elektronska orodja in kontaktni mikrofoni. Z njimi lahko ustvarjajo ambientalne zvočne krajine, posnemajo zvoke narave, proizvajajo šume in vibracije, manipulirajo s terenskimi posnetki ter vzorčijo različne zvočne fragmente, katerega celoto znajo podvreči tudi ritmom klubske elektronike. Njihovo glasbeno ustvarjalnost so pred kratkim pripoznali tudi v eminentni glasbeni reviji The Wire.

Kikimore - Posnetek promocijskega koncerta albuma Sigil (izdan na Kamizdat) na Rentgen TV (november 2020)

Špela Cvetko: recenzija albuma Sigil (Odzven)