07.06.2021

Iz moje poslušalnice: Marko Lük

Marko Lük je organizator dogodkov, promotor, založnik, DJ ter producent in live act performer v žanru temačnejšega tehna.

SIGIC

Marko Lük
Foto: Jan Rozman

Marko: Slovenija premore presenetljivo veliko kvalitetnih artistov vseh žanrov, ki tako ali drugače pristanejo v moji playlisti. Žal je tukaj prostora le za 5, tako da sem se omejil na bolj mašinerajsko elektroniko.


Shekuza - De Sica (De Sica, 2019)

Marko: Shekuza je zanimiv glasbenik, ki se več kot dobro znajde v vseh žanrih in res sem vesel, da je s svojimi modularci tudi tehno zajel z veliko žlico. Njegovi techno komadi so zčiščeni, a surovi, trdi, a prijetni za ušesa, s strukturo, a nepredvidljivi. Res paleta lastnosti, ki jih cenim na komadih in artistih za njimi.

Miroslav Akrapović: pogovor z Miho Šajino aka Shekuzo (Odzven)


Lifecutter - Sub Persona VII (Sub Persona, 2020)

Marko: Komad iz albuma, ki kaže njegovo "mehkejšo" stran. Ravno prava mešanica noisa in ambientalnih soundscapeov, da v vsaki naslednji sekvenci pritegne tvojo pozornost in te spelje na neko novo pot. Mogoče to prepletanje "naravnega" in sintetičnega zvoka spominja na vsakdanjost, ki se tvori iz istih elementov in mi je najbrž zato toliko bolj blizu. Res užitek za poslušat, tudi razširjen koncept albuma z vizualno komponento je proper zamišljen in super izpeljan.

Špela Cvetko: recenzija albuma Sub Persona (Odzven)


Stagnat - I Wish I Could See You (2021)

Marko: Dvojec Stagnat je zaoral v tehnosfero s svojim live actom, zdaj pa frišni material prihaja do publike tudi v obliki komadov. Brezkompromisno, temačno in z domišljenimi ritmičnimi vzorci se z vsakim naslednjim obogati slovenska tehno scena.


Mind Machines - Invisible Chains (VA - Sigma5, 2020)

 

Marko: Mind Machines je še eno ime, ki si zasluži dosti večji recognition. Komade supportajo največja imena podzemnega tehna in ni težko razumeti zakaj. Muzika, ki jo ustvarja Mind Machines je techno v pravem pomenu besede. Brez pridevnikov, brez hajpa. Precizno, čvrsto in vedno sveže! Tudi live act performance je prava paša za oči in ušesa. Je mojster ustvarjanja zvokov, ki se slišijo, kot da niso iz tega sveta, obenem pa je njegov material ful dinamičen in plesen. Izbral sem komad, ki je bil izdan na založbi Sigma5, ki jo vodita z Alojzom Gostenčnikom (Omnia Vox) in ki si zasluži posebno mesto v vsaki playlisti. Pa tudi v kufru s platami!


 Theejay - Amélie Renaît feat. Veronika (2019)

Marko: Theejay je pomoje eden najbolj zanimivih mariborskih producentov, ki se žanrsko ne omejuje, večino izdaj pa je nekje v realmu hiphopa in drum'n'bassa. Zaradi domišljene, vedno zanimive vsebine in lo-fi sounda, res z veseljem poslušam vsako novo stvaritev. Sem pa komad izbral ne samo, ker je dober komad in ker je Theejaya nujno večkrat izpostavljat, ampak tudi zaradi založbe na kateri je bil izdan - 2/57 je namreč mariborski d'n'b label, ki ga fura kolektiv Magnetic Shift, ki s svojimi aktivnostmi dodaja pomemben košček sestavljanke mariborske alternativne elektronske scene!


Iz uredništva:

Marko Lük je z glasbo povezan na številnih področjih - kot producent in live act performer v žanru temačnejšega tehna, vodja Akademije Alphawave, ki ponuja edinstveno izobraževanje za glasbene producente in kreativne glasbosuke, organizator dogodkov Deconstruct in ustanovitelj založbe Destruktura ter organizator izobraževalnih dejavnosti v mariborskem vozlišču projekta konS, kjer se prepletajo znanost, umetnosti in tehnologija.

Miroslav Akrapović: recenzija Festivala žive elektronike Deconstruct (Odzven)

Marko Lük - Anomaly (2015)