20.04.2021

Iz moje poslušalnice: Veronika Černe alias DJ Raketa

Aktivna članica podmladka domače alternativne glasbene scene nam je v posluh pripravila 5 komadov iz svoje zbirke.

SIGIC

DJ Raketa
Foto: Tilyen Mucik

Veronika Černe je študentka socialne pedagogike in aktivna mladih didžejka na elektronski glasbeni sceni, kjer se predstavlja kot DJ Raketa in članica kolektiva Basolovka. Pri svojem socialno-pedagoškem delu ustvarja projekte v zvezi z alternativno glasbo za mlade na Mladinski postaji Moste. Za uvod nam je zaupala: Kot podmladek alternativne scene in navdušenka nad radiem želim na vse možne načine dajati glas lokalnim in podobnomislečim producentom iz scene alternativne elektronske glasbe. Resnica namreč je, da mladih producentov ne manjka, manjka pa platform, ki bi omogočale prostor tudi za nekonvencionalne in ne-tako-dobičkonosne glasbene projekte. A upanje je  in tako kot mnogi soborci ga na svoj način širim naprej.

DubDiggerz – InTemi (Spear Dub/InTemi [PLANTPOWER002], 2017)

Veronika: Ta komad z minimalnimi melodičnimi inserti pove zgodbo in hkrati pusti dihat. Na mojem seznamu pesmi, ki ti le pustijo biti.

SunnySun – Lean wit it (Moonshift, 2020)

 

Veronika: Del albuma Moon Shift, katerega ime zelo dobro opiše dogajanje v meni ob tej glasbi – močna temna občutja in tok, ki te kot reka povleče vase in prevzame.

Fraw Blanka – Mantra (Stranski učinki, 2021)

Veronika: »Ne boš me osvoju, samosvoja sem v začetku.«​ Blankino besedilo je 100% resnica, prav tako njena energija – še meni vlije pogum in odločnost, ki ju punce v glasbenem svetu prerade skrivamo. Ena mantra na dan odžene komplekse stran!

Vuki Vuk (Siknes) & SunnySun – Pa se zamislm (2020)

Veronika: Beat kot da mi odmeva v glavi neprestano, na tisti naraven način, ko se zdi, kot da bi bil že od zmeraj tam – ta glasba mi je bližje kot si sploh znam razložiti. Vuki Vuk pa s svojim besedilom razlaga bistvo, ki je blizu marsikomu v teh čudnih časih. Res bi se bilo treba večkrat zamislit ...

Cosmic Sequence & Aetherial – Elements of mind (Cold Tears / Elements Of Mind, 2018)

Veronika: Kot drum & bass didžejka si srčno želim več tovrstne slovenske glasbene produkcije, da razširim glas o njej in jo podprem! Tole je moj najljubši komad od slovenskega Cosmic Sequence v sodelovanju z Aetherialom iz Nizozemske. Dvojec ustvarja glasbo, ki ju presega kot posameznika in v mojih playlistih živi svoje življenje. Tako občutljivo speljane atmosfere v prepletanju vokalnih elementov in bas linij nisem slišala nikjer drugje.