06.01.2022

Kaja Lorenci: STABAT. Biti ganjen.

V prvih dneh novega leta DUM – društvo umetnikov nadaljuje s predstavami sodobnoplesnega dela Kaje Lorenci z naslovom STABAT. Biti ganjen.

Press Info

Kaja Lorenci
Foto: Petra Veber

Predstva bo na ogled v Projektnem prostoru DUM na Kolodvorski 6 v Ljubljani 6., 7., 8., 9. ali 10. januarja ob 20. uri.

Avtorstvo in izvedba: Kaja Lorenci

Oblikovanje prostora, kostuma in luči: Petra Veber

Glasba: Žigan Krajnčan (vokal), Kristijan Krajnčan (violončelo)

Producent: DUM društvo umetnikov

"Najhrupnejši trenutek v človeku lahko za drugega ostane neopazen. Če pa skupaj prisluhnemo tistemu, kar slišimo, ko ni slišati ničesar (ko se molči), se morda izriše na obrazu, zavibrira v gesti, da ton mišičju.

Tišina in glasba imata nekaj skupnega. Navzočnost, ki se ne vidi, se razprostira, pa vendar je blizu, tako blizu, da jo lahko začutimo kot lastno telo.

Kako nas glasba gane in s katerimi sredstvi lahko stanje ganotja (ganiti, ganiti se) prevedem v specifičen uprizoritveni jezik? Ples ima namreč sposobnost, da razkrije tisto, kar je v glasbi nedoumljivega, kar nas »premika« nekje od znotraj, ter hkrati to prednost, da je človeški in otipljiv. Glasba pa je tista, ki uvaja zakasnitev v takojšnjost oziroma ima sposobnost, da podaljša, raztegne trenutek v dogodek.

Lahko oči postanejo ušesa in obratno?

V zadnjem času me glasba gane pogosteje. Potrebujem jo, da me gane. Daje mi občutek, da se premikam skozi svojo gosto tišino, ki jo težko ubesedim." Kaja Lorenci


Zaradi omejenega števila gledalcev naprošajo, da pošljete rezervacije na e-mail ka.bogataj@gmail.com ali tel. 031 296 314 / 040 552 299.