25.09.2021

Degustacija baročnih delicij na odprtem

Ansambel musica cubicularis je tokrat namesto komorne zasedbe za spored pripravil pravi baročni orkester z vokalnimi in tudi plesnimi solisti.

Tomaž Gržeta

Ansambel musica cubicularis s solistoma in Acom Biščevičem.
Foto: Darja Štravs Tisu

Koncertni cikel Harmonia concertans – Stara glasba na Novem trgu nas že enajst let navdušuje z izvrstnimi komornimi koncerti v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani. Tokrat pa je namesto komorne zasedbe spored pripravil pravi baročni orkester z vokalnimi in plesnimi solisti! Zato ne preseneča, da je ta glasbeni spektakel potreboval več prostora, da bi zadihal s polnimi pljuči – dogodek je zato potekal na odprtem, na Novem trgu v Ljubljani. Spored, ki so ga predstavili v sredo, 15. septembra, je nastal v sodelovanju s festivalom Varaždinske barokne večeri. Z istim dogodkom se je 17. septembra začela tudi 51. edicija tega uglednega hrvaškega festivala z mednarodnim značajem, katerega partnerska dežela je letos ravno Slovenija. Skozi celotni dogodek smo lahko uživali v barvitosti in uigranosti ravno za to priložnost sestavljenega orkestra pod umetniškim vodstvom Domna Marinčiča, ki je poskrbel za temperamente, slogovno ustrezne, sveže in zares očarljive interpretacije nekaterih najbolj znanih in priljubljenih uspešnic baročne glasbe.

Ansambel musica cubicularis, ki je nosilec cikla Harmonia concertans – Stara glasba na Novem trgu, je tokrat torej razširil zasedbo in se predstavil v podobi baročnega orkestra z godali, bassom continuom, trobili in pihali. Ob tej razširjeni zasedbi sta nastopila hrvaška sopranistka Ivana Lazar in slovenski tenorist Aco Bišćević, ki sta zablestela tako solistično kot v duetih iz Händlovih oratorijev in maske Acis in Galateja, kot je Happy we!. Poleg njiju se je kot solistka predstavila mlada virtuozinja na kljunasti flavti, Maruša Brezavšček, ki je očarala z izvedbo Vivaldijevega koncerta Il Gardellino (Ščinkavec) in v duetu z Ivano Lazar v ariji Hush, ye pretty warbling quire iz že omenjene Händlove maske. Ob virtuozni koncertni in slavnostni vokalno-inštrumentalni glasbi visokega baroka je zvenela tudi elegantna plesna glasba francoskega dvora, med drugim Lullyjeva suita iz baletne komedije Žlahtni meščan ter Rebelova suita Značaji plesa. V teh točkah sta poleg orkestra v historičnih, a tudi sodobnejših kostumih nastopila plesalka Tanja Skok in plesalec Sebastià Bover. Specialista za baročni ples sta navdušila z virtuoznim, elegantnim nastopom ter izjemno učinkovitimi koreografijami, ki so njunim točkam dele izrazito pripovedni značaj, a hkrati ostale zveste historičnim korakom in koreografijam znanih plesov baročne dobe, kot so menuet, kuranta, sarabanda in šakona.

Skozi celotni dogodek smo lahko uživali v barvitosti in uigranosti ravno za to priložnost sestavljenega orkestra pod umetniškim vodstvom Domna Marinčiča, ki je poskrbel za temperamente, slogovno ustrezne, sveže in zares očarljive interpretacije nekaterih najbolj znanih in priljubljenih uspešnic baročne glasbe. Ker je dogodek potekal na prostem, na odru sredi Novega trga, je potreboval ozvočenje – posebno pohvalo si tako zasluži tonski mojster Danilo Ženko, ki je poskrbel za uravnovešenost in pristnost zvena te prireditve.