23.07.2020

Kantavtorske kvante: Mefov zapis o Desetem bratu

Preden je Drago Mislej - Mef zaslovel kot eden ključnih domačih kantavtorjev, se je kalil kot frontman sedaj kultnega benda Deseti brat.

Viktor Škedelj Renčelj

Naslovnica albuma in knjižice

Deseti brat je bil gotovo eden od pomembnih domačih novovalovskih bendov, nekakšen sopotnik zgodnjih Lačnih Franz in Avtomobilov, ki pa je prej razpadel, predno bi lahko postal velik mainstream bend (kar se je zgodilo drugima omenjenima skupinama). Je pa zato postal kultni! Ustanovila sta ga pevec, tekstopisec in frontman Drago Mislej - Mef in kitarist Duilio Peroša, skozenj pa se je sprehodilo kar lepo število primorskih glasbenikov.

Pred razpadom je bendu vendarle, po živi demo kaseti Hotel Vanganel, uspelo posneti tudi uradni dolgometražni album Madona dejmi danes, in sicer v postavi: Mef (vokal), Duilio Peroša (kitara), Zoran Mlekuž (kitara), Igor Korenika (bas), Vlasti Kozlovič (bobni) in Gorast Radojevič (klaviature). Trideset let po izidu albuma, so se člani odločili ponovno zaigrati skupaj na ekskluzivnem koncertu, kar se je leta 2015 tudi dogodilo. Ob tej priliki naj bi izšla tudi knjižica spominov, ki pa je vzlic mediteranske ležernosti članov zakasnila nekaj let. Lani je potem vendarle izšla pri izolski založbi Graffit Line. Večino čtiva predstavlja Mefov osebnoizpovedni in duhovit zapis dogajanja okoli benda, katermu je pridan tudi krajši intervju Gregorja Baumana z Mefon, in sicer neposredno po omenjenem "povratniškem" koncertru in ki je bil že predhodno objavljen v Odzvenu. Velik presežek izdaje predstavlja tudi dokumentarno in vizualno gradivo zbrano v knjigi - t.j. fotografije, plakati, stripi, časopisni članki ipd.

Zaradi vseprisotnega primorskega sentimenta izdaja predstavlja izvrstno poletno-počitniško branje, še posebej, če se boste, glede na dane razmere, odločili dopustnikovati kje ob slovenski obali. Preverjeno iz prve roke!