09.10.2021

Lahkih nog naokrog

Spoštljiva obletnica glasbenega projekta Sladica je dobila tudi svojo diskografsko izdajo. Album Sladica 20 je na enem mestu zbral cvetober domače soul produkcije.

Miroslav Akrapović

Sladica 20

Različni izvajalci

Sladica 20

samozaložba
2021

Spoštljiva obletnica glasbenega projekta Sladica, ki že dobrih dvajset let navdušuje privržence soula, r'n'b, funka in hip hopa, je dobila tudi svojo diskografsko izdajo. Pod idejno taktirko Zvezdana Simića aka DJ Zedsa se je na enem mestu zbral cvetober domače soul produkcije, izvajalske ter pevske smetane, in dobili smo album Sladica 20Album Sladica 20 je v tem oziru krona tovrstnega ustvarjanja in udejstvovanja na domači sceni in predstavlja izvirni odmev na favorizirane r'n'b glasbene žanre, ki jih je Sladica uspela ohranjati vitalnim tudi za nove generacije glasbenih odjemalcev. Sedemnajst skladb se slišijo dovolj koherentno in produkcijsko zgoščeno, da poslušalec dobi občutek kot, da bi Sladica nastala v enem hipnem terminu v glasbenem studiju.

V letu 2000 se je pričela glasbena odiseja projekta Sladica, najprej kot radijska oddaja Sladica RnB Soul, ki jo je krmaril Zvezdan Simić alias DJ Zeds in potem kot serija glasbenih dogodkov, ki so reflektirali žanrsko pestrost tako tuje kot tudi domače soul r'n'b hip hop produkcije. V vseh teh letih je ekipa Sladice vknjižila 12 mikstejpov, 45 dogodkov, ki so vključevali več kot 100 različnih glasbenih ustvarjalcev in katere je  obiskovalo več kot 30.000 obiskovalcev. Sila impozantne številke, ki so se pričele iz ljubezni ustvarjalcev do zvokov in ritmov sodobnega soula ter sila altruistične promocije le teh. 

Album Sladica 20 je v tem oziru krona tovrstnega ustvarjanja in udejstvovanja na domači sceni in predstavlja izvirni odmev na favorizirane r'n'b glasbene žanre, ki jih je Sladica uspela ohranjati vitalnim tudi za nove generacije glasbenih odjemalcev. Sedemnajst skladb se slišijo dovolj koherentno in produkcijsko zgoščeno, da poslušalec dobi občutek kot, da bi Sladica nastala v enem hipnem terminu v glasbenem studiju. A resnica je, da so se prve skladbe v demo obliki zakoličile še v predkoronskem času januarja 2019. V studijsko vadbenih prostorih so se okrog DJ Zedsa zbrali tisti, ki sestavljajo okostje žive Sladičine zasedbe: Ivo Rimc - bobni, Jani Hace - bas, Tadej Košir - kitara, Erik Marenče - klaviature, in stekla je beseda, ideja, osnutek, glasba. Od prvega singla Klic na pomoč z Laro Love, pa vse do, v teh tednih aktualnega, zadnjega Dols Tokcem, se je zaradi znanih covid razlogov odvrtelo dobrih leto in pol, kar nikakor ne zmanjšuje vsebinskega naboja in pomena pričujoče se zgoščene zbirke. Na prvem mestu se to nanaša na kakovost skladb in sila posrečene izbire pevsko sodelujočih, ki so se v svojem bolj ali manj prepoznavnem vokalističnem slogu znašli na produkcijsko in aranžersko navdihujočem se glasbenem prizorišču. Poleg že omenjena Lara Love in Tokac, še posebej izpostavljam Ghet v skladbi Smejim se, ki v zvokovnem »lahkih nog naokrog« vzdušju spregovarja o človečnosti v ozračju aktualnega, globalno trpko – grenkega trenutka. V Zgrešenem klicu nas ekipa RootsinSession feat. Skova & Bereka teleportira v zlate čase breakbeata in trip hopa. Maya v izjemni soul skladbi Lepši svet pa nas spomnni na čisto navadne, pozabljene reči, ki v vsej svoji preprostosti gradijo lepši svet. In kot pravi, še je čas .... dodajam le, da si za lepši dan zavrtite Sladico 20