23.11.2020

Glasba v črkah: Layerjeva založba izdaja zbornik z naslovom Zgodba o KLG

V petek, 27. novembra 2020, izide že tretja knjižna zbirka letos pod okriljem Layerjeve založbe. Tokratni projekt je poklon dolgoletnemu delovanju Kluba ljubiteljev glasbe iz Kranja, ki je oral ledino na področju promocije in organizacije dogodkov alternativne glasbe.

Press info

Zgodba o KLG
Predstavitev zbornika: 
 

Petek, 27. november, ob 21.00

Prenos v živo preko spletnih kanalov Layerjeve hiše

Pogovor z Gojkom Bremcem, sourednikom zbornika in dolgoletnim članom KLG, bo vodil Jan Grilc, radijski voditelj Vala 202
 

Kranjski Klub ljubiteljev glasbe (KLG), ustanovljen leta 1975, je s svojo aktivnostjo kar nekaj časa močno vplival na spoznavanje in popularizacijo raznovrstne glasbe - od klasične do avantgardne - na območju Slovenije in širše. KLG je organiziral koncerte, tematske večere, predavanja, oglede koncertov svetovno znanih glasbenikov in skupin, obisk festivalov in turnej v tujini; v letih od 1977 do 1984 je izhajalo tudi glasilo. V Kranju
smo bili priče nepozabnim koncertnim dogodkom, na katerih so med drugimi nastopile skupine Pankrti, Buldožer, Sedmina, Srp, pa tudi Drago Mlinarec, Marko Brecelj in Ivan Volarič Feo, Tomaž Domicelj, Aleksander Mežek in Andrej Šifrer... Delovanje kluba je bilo enkratno - in kot se je izkazalo kasneje - neponovljivo v svojem času ter izredno pomembno za promocijo klubske glasbene dejavnosti tako v Sloveniji kot v nekdanji Jugoslaviji. Sourednik zbornika, Boris Bogataj, verjame, da je zbornik “vsebinsko izjemen pomnik časa, ki opominja in zavezuje hkrati. Opominja na čas, ko je bilo pravzaprav na glasbeno-klubski sceni vse drugače, kot je danes, /.../ in zavezuje v smislu, da danes sicer na to obdobje gledamo z distanco, ki pa nam je vendarle veliko bližje, kot se zdi.


Letos, ob 45. obletnici ustanovitve, je pri Layerjevi založbi izšel zbornik z naslovom Zgodba o KLG. Knjižno zbirko sestavljajo spomini, ki jih je zapisalo 29 “pričevalcev”. Čas, ko so “dihali s KLG-jem” z bralci delijo Simon Uršič, Marko Jenšterle, Andrej Šifrer, Zoran Smiljanić, Borut Činč, Franc Kuzma in drugi. Zbornik predstavlja dejstva in omejitve konkretnega časa, ki jih prečijo neusahljive želje in iskrena prijateljstva. V zapisih ne manjka začinjenih prigod z oblastmi, ki so klub mladih alternativcev povezovale z nedovoljenimi substancami, “mafijaši ali kadilci trave”. A v resnici je bilo ravno obratno; v KLG so sodelovali mladi posamezniki, ki so izstopali po uspehu v šoli in dodatnih znanjih, s katerimi so pomagali na različnih področjih, ki jih je delovanje kluba zahtevalo, kot so fotografiranje, urednikovanje glasila, snemanje zvočnih zapisov itd.
 
Ob promociji izdaje novega zbornika bo v Layerjevi hiši potekal pogovor z Gojkom Bremcem, sourednikom zbornika in dolgoletnim članom KLG, ki ga bo vodil Jan Grilc, radijski voditelj Vala 202. Zaradi trenutne situacije z epidemijo virusa COVID-19 udeležba na dogodku ni mogoča, prenos bo predvajan v živo na spletnih kanalih Layerjeve hiše.
 

Svoj izvod si bo mogoče zagotoviti po 27. 11. 2020, cena je 20€. Zbornik naročite tako, da pišete na info@layer.si z zadevo Zgodba o KLG in pripisom vašega naslova. Poštnino plača prejemnik. Ko se bodo sprostili ukrepi NIJZ, bo zbornik na voljo tudi v kavarni Layerjeve hiše.

Leta 2018 ustanovljena Layerjeva založba je del Layerjeve hiše, kranjskega kulturnega stiščišča v upravljanju Zavoda Carnica. Do danes so pod njenim okriljem izšle zbirke kratke proze in poezije, izdaja zbornika pa nakazuje novo smer, ki dodatno bogati delovanje, predvsem pa utrjuje vizijo - podpreti kulturno in umetniško ustvarjanje gorenjske regije. Izdane zbirke: Iskanja (2018), Vračanja (2019), Andreja Kosec: Brbotanje k svetlobi (2019), Zadnja vaja (2020), Mirjam Dular: Stikanja (2020) in Zgodba o KLG (2020) - več na tej povezavi.