07.11.2021

Ljubljana Vocal Festival (11. – 14. november 2021) - PRESTAVLJENO NA SPLET!

Ostaja dogajanje na spletu, vabimo pa tudi k prijavi na Pogovor Kako daleč se sliši slovenska zborovska glasba?m ki bo tekel o slovenski zborovski glasbi, njeni trenutni prepoznavnosti, primerih dobre promocijske prakse, potencialih povezovanja različnih deležnikov ter možnostih digitalizacije kot orodja za povečanje njene dostopnosti in prepoznavnosti doma in v svetu. Povezoval ga bo Peter Baroš,

SIGIC

Ljubljana Vocal Festival

Gre za edini tovrsten festival v Sloveniji – na raznolikih lokacijah s pestrimi dogodki povezuje 4 dimenzije vokalne glasbe - izpiljene vokale, udaren ritem, vrhunski odrski nastop ter spektakularne efekte.

Tradicija se je začela leta 2007, ko se je Jazzva povezala z drugimi vokalnimi skupinami v želji predstaviti prebujajočo se a cappella sceno Ljubljančanom. V 12 letih obstoja je festival iz koncerta najdejavnejših slovenskih a cappella skupin zrasel v mednarodno priznan festival vokalne glasbe, ki je v 10. izvedbi do zadnjega kotička napolnil Katedralo Kina Šiška. kasneje pa s štirimi stilsko raznolikimi večeri prvič zadonel na štirih urbanih ljubljanskih lokacijah. Festival se še širi in razširja raziskovanje meja človeškega glasu preko popularnih zvrsti in izvajalskih načinov in vokalu, temu edinstvenemu inštrumentu, daje glavno besedo.

Prvi večer so organizatorji poimenovali Loop večer, na katerem se bodo predstavili Žigan Krajnčan, Gašper Grom in Mr. Syncopad. Svoje inovativne pristope k manipulaciji človeškega glasu bodo predstavili z moderno tehnologij v ljubljanskem ČINČIN-u ob 19.30.
Petkov večer s pričetkom ob 19.30 lahko preživite v družbi Zvezdane Novaković in Čaralic. V prekrasnem ambientu atrija ZRC SAZU se boste pustili začarati glasovom ritualnih hvalnic naravi, starodavnih magičnih besed in zagovorov, s katerimi so naši predniki zdravili različne bolezni.
V soboto zvečer ob 20.00 bo v klubu Gromka na Metelkovi zadonelo že 7. državno beatbox tekmovanje. Najboljši, najglasnejši in najbolj ustvarjalni domači beatboxerji se bodo med seboj pomerili v bitki za prestižno lovoriko, zmagovalec pa bo nastopil tudi na velikem vokalnem šovu v Kino Šiška naslednji večer.
Vrhunec glasbenega dogajanja bo v nedeljo, ko se bo ob 19.30 v Kinu Šiška začel Vokalni šov. Vrhunec bo festival doživel v nedeljo, 14. novembra. Na odru Katedrale v Kinu Šiška bo glasna druščina a cappella skupin, vokalnih akrobatov in mojstrov zvočnih učinkov znova predstavila nove pristope k popularni vokalni glasbi. Vsak od nastopajočih bo v svojem slogu premikal meje mogočega v vokalnem univerzumu in raziskoval nove načine prenašanja različnih žanrov glasbe v svet brez inštrumentov, kjer ima človeški glas glavno besedo.
Nastopajoči: Anakrousis (ITA), Bassless, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, državni prvak v beatboxu, Gašper Grom, Jazzva, Zvezdana Novaković & Čaralice.

Delavnični del prinaša delavnici, združeni pod imenom Gradniki glasbe. 13. novembra bo od 10.00 – 11.30 v Skladovnici delavnica beatboxa za osnovnošolce, ki so se šele začeli ali pa se želijo spoznavati s tehniko vokalnega bobnanja. Mentor - Tadej Pasar (vodja organizacij Beatbox Slovenia in Beatbox Lajf) bo učence skozi vokalno igro učil osnovnih beatbox ritmov in pristopov k vokalni perkusiji. 14. novembra pa od 10.30 – 13.00 vabljeni na »Circle-Song« delavnico z Matejem Virtičem v Komuni Kina Šiška. Ustvarjanje vokalne glasbe, raziskovanje glasovnih zmožnosti in premikanje mej lahko prej ali slej postane blazno dolgočasno, če se kmalu ne pridruži drugi glas ali več njih. Prepevanje v skupinah in zborih ponuja vedno nove možnosti, saj vsak glas s svojimi značilnostmi in posebnostmi prispeva k harmoniji, skupni barvi in zvoku. Še več spontanosti in sledenje trenutnemu navdihu pa omogoča tako imenovani "circle-song" koncept prepevanja v skupini. Krožne pesmi po eni strani spodbujajo neomejeno improviziranje, s ponavljajočo formo pa ustvarjajo harmonsko okolje, v katerem se zlahka znajdejo tudi manj izkušeni pevci. Osnovne ideje se lahko nadgradijo in se razvijejo v kompleksne stvaritve. Z izkušnjo prepevanja circle-songov se vse druge vrste skupinskega petja težko primerjajo. Vključene navdihuje, navdaja s samozavestjo in daje prav poseben užitek. Med prepevanjem se običajno na obrazih nariše nasmeh, pogosto zaprtih oči se posameznik zlije s skupino in doživi globok občutek glasbenega zadovoljstva.

Dan po zaključku  Ljubljana Vocal Festivala, ki v zadnjih letih izstopa iz okvirov a cappelle oziroma zabavne vokalne glasbe in pod svojim okriljem združuje najrazličnejše vokalne ustvarjalce, SIGIC in ekipa Ljubljana Vocal Festivala, 15. novembra ob 18.00 organizirata Virtualni zborovski forum na Zoomu.
Pogovor Kako daleč se sliši slovenska zborovska glasba? bo tekel o slovenski zborovski glasbi, njeni trenutni prepoznavnosti, primerih dobre promocijske prakse, potencialih povezovanja različnih deležnikov ter možnostih digitalizacije kot orodja za povečanje njene dostopnosti in prepoznavnosti doma in v svetu bo povezoval Peter Baroš, v debati pa se mu bodo pridružili najvidnejši zastopniki slovenske glasbene scene.
Tako Ljubljana Vocal Festival kot SIGIC sta v preteklosti že gostila pogovore na temo izzivov v vokalni glasbi , želja obeh ekip pa je na področju povezovanja ustvarjalcev s tega področja narediti še več ter tovrstna srečanja v koledar uvrstiti večkrat letno.
Lanskemu pogovoru  Ljubljana Vocal Festival pod korono 2020: Kaj vse se da, ko se nič ne da, če se ti da lahko prisluhnete TUKAJ.

Vabimo vas, da si rezervirate navedeni termin, da se srečamo, povezavo na Zoom vam bomo poslali naknadno na osnovi spodnje prijavnice. Lahko pa vabilo seveda razširite tudi med prijatelje, ki bi jih utegnila tematika zanimati.

Prosim, da udeležbo potrdite na povezavi.