25.09.2018

Popjazziada x 4

Letošnja Popjazziada bo prava poslastica za ljubitelje ustvarjanja s človeškim glasom. Z enega se širi na kar štiri večere, ko se bodo na štirih urbanih ljubljanskih lokacijah predstavili najkakovostnejši in najaktivnejši ustvarjalci s področja zabavne vokalne glasbe.

Press info

Popjazziada x 4

Festival bo v četrtek, 11. oktobra, ob 19.00 s samostojnim koncertom v Modrem kotu Tovarne Rog otvoril DeveLooper, češki mojster beatboxa in looperja, ki bo na atraktiven način predstavil inovativne tehnološke prijeme v a cappella glasbi. Že naslednji večer, v petek, 12. oktobra, se bodo od 20.30 v klubu Gromka na Metelkovi na 5. državnem beatbox tekmovanju, organiziranem v sodelovanju z Beatbox Slovenia, najglasnejši in najbolj kreativni slovenski beatboxerji med seboj pomerili za lovoriko državnega prvaka. V soboto, 13. oktobra, bomo ob 20.30 v kavarni Sputnik prisluhnili odlični, večkrat nagrajeni jazzovski a cappella skupini Skety iz Prage, vrhunec festivala pa se bo zgodil v nedeljo, 14. oktobra, ko bodo ob 19.30 na odru Katedrale v Kinu Šiška najboljše in najaktivnejše vokalne skupine na velikem vokalnem šovu predstavile najnovejše pristope k popularni vokalni glasbi.

Jasna Žitnik, umetniški vodja skupine Jazzva, ki je organizator dogodka: “A cappella glasbo definirajo štiri enako pomembne dimenzije. Osnova so izpiljeni vokali, ki jo od klasične zborovske glasbe razločujejo različne vokalne tehnike ter nepogrešljiva ritem sekcija z basovsko linijo in beatboxom. Glasba je na odru poudarjena z atraktivnim nastopom, spektakularni tehnološki efekti pa jo vizualno in zvočno še podkrepijo. Končni rezultat poslušalca preseneti, da skoraj težko verjame, da je vse kar vidi in sliši le skupina pevcev, ki stojijo pred njim.”

Klemen Dovjak, koordinator dogodka: “Popjazziado smo razširili na štiri večere, kar nam omogoča celovito predstaviti širino te zvrsti. Večdimenzionalnost ter povezovanje človeškega glasu in tehnologije ji dajejo žanrsko širino - slišimo lahko vse od etna, jazza in gospela do pop, rock in tehno ritmov. Posebej nas veseli, da bodo na letošnji Popjazziadi vrhunski izvajalci slovenski publiki predstavili looper tehniko in beatbox, za kar bosta rezervirana prva dva večera, v drugih dveh koncertih pa bomo predstavili celotno sliko kompleksnega a cappella mozaika.”

V nedeljo se bodo na zaključnem koncertu predstavili Acoustricks se bo s svežim zvokom na Popjazziadinem odru predstavila prvič, medtem ko se na veselje mnogih po nekaj letih pavze s prenovljeno zasedbo vrača tudi priljubljena A-kamela. Gospel zbor Bee Geesus bo z energičnim nastopom poskrbel, da nas bodo pošteno zasrbele pete, ljubljanska Jazzva pa nas bo zavrtela skozi vrtiljak čustvenih melodij in živahnih ritmov. Dekleta iz (pd)4 bodo večer pobarvala z ženstveno čutnostjo, češka jazzovska skupina Skety pa bo festivalu dodala mednarodno noto. Večer bosta ritmično podkrepila še njihov beatboxer Petr Wajsar DeveLooper, ki bo na koncertu navdušil tudi sam, z glasbo in efekti, ki jih ustvarja le s svojim glasom in looperjem, ter zmagovalec 5. državnega tekmovanja Beatbox Slovenija.