20.10.2018

Popjazziada 2018 v novem formatu

Štirje večeri, štiri lokacije, izjemen program – vse to so presežki letošnje Popjazziade, ki se je v dvanajstih letih iz enega koncertnega večera v Antonovem domu prelevila v večdnevno a cappella dogajanje.

Tanja Benedik

Popjazziada 2018
Foto: Nejc Ketiš / CUK Kino Šiška

Štirje večeri, štiri lokacije, izjemen program – vse to so presežki letošnje Popjazziade, ki se je v dvanajstih letih iz enega koncertnega večera v Antonovem domu prelevila v večdnevno a cappella dogajanje.

Razširjena Popjazziada je vsekakor pozitivna pridobitev za slovensko a cappello. Če bo obveljala napoved organizatorjev, bo prihodnja še večja in z dodatnimi tujimi navezavami.

Od konca devetdesetih let, ko so pri nas redki entuziasti že vedeli za a cappello in ko je nastal festival Sredi zvezd, je zdaj a cappella v velikem vzponu. Vokalna skupina Jazzva je svoj mini festival prvič organizirala pred dvanajstimi leti. Letos so se organizatorji odločili, da ga še razširijo in dogajanje umestijo na štiri urbane lokacije; tako smo popotovali od Modrega kota v Rogu, kjer se nam je predstavil DeveLooper, preko Gromke in Sputnika do vrhunca, vokalnega šova v Kinu Šiška.

V sposobnosti organizacijske ekipe, ki jo sestavljajo Jasna in Neja Žitnik, ter Klemen Dovjak, po vseh prejšnjih edicijah festivala nismo dvomili. In niso nas razočarali, kvečjemu pozitivno presenetili in navdušili. 

Prvi večer smo bili v Rogu priče nenavadnemu procesu ustvarjanja zvoka v živo. Najprej je nastopil beatboxer Syncopad in zatem Peter Wajsar – DeveLooper, vsestranski glasbenik, ki svoje glasovne kreacije bogati z uporabo računalniške tehnike. Sam je izdelal inštrument, ki ga zaradi priročne majhnosti lahko spravi v avtomobil ali na vlak in vsebuje sampler ter cele skladbe za miksanje v živo. DeveLooper se s tem ukvarja že osem let in še vedno odkriva nove možnosti. Gre za precej inovativen tehnološki prijem v a cappelli, ki zbudi pozornost in radovednost, čeprav je verjetno le za res zagrete navdušence, ki se bodo morebiti celo sami lotili takšnega ustvarjanja. 

V Gromki na Metelkovi je v petek tako rekoč grmelo. Na državnem beatbox tekmovanju, ki je potekalo v soorganizatorstvu s skupnostjo Beatbox Slovenia, so se pomerili najboljši. Naslov prvaka je pripadel beatboxerju Zonti, ki je navdušil s presenetljivimi zvoki. Drugo mesto je pripadlo Robertu Babiću. Simpatije občinstva so šle tudi dvema zelo mladima beatboxerjema, Adisu Bešiču (16 let, četrto mesto) in Maticu Bulcu (tretje mesto), ki sta se na tekmovanju pomerila prvič. Zmagovalec si je z zmago pridobil tudi vabilo na naslednje svetovno prvenstvo.

Razvajanje slušnih čutil so nam v soboto pripravili češki ustvarjalci iz vokalne skupine Skety. Eden od članov skupine je DeveLooper, ki zanjo piše tudi priredbe. Pevci ne skrivajo, da imajo posebno afiniteto do jazza. Temu primerne so bile priredbe, ki so bile izjemno zahtevne, s čimer pa so se člani spoprijeli resnično presenetljivo dobro in ohranili skozi celotni koncert čisto intonacijo. Veliko je bilo humornih vložkov, recimo pri skladbah Já mám rád štrúdl, Alkoholická, Řekni Popokatepetl in še bi lahko naštevali.

V Kinu Šiška so svoje vokalne spretnosti v nedeljo pokazale najboljše slovenske skupine. Koncert je znova izvrstno povezoval Sašo Stare. Najprej je na oder stopila skupina Acoustricks, ki jo sestavljajo štirje mladeniči in mladenka. Predstavljajo a cappello modernega country sloga. Zmotilo je, da bas ni bil intonančno čist, v tretji skladbi, Umbrella (Stewart/Nash/Harrell/Carter, prir. Anej Kebrič, Nataša Zamida), pa so se z intonacijo mučili vsi. Poleg tega so se v priredbah pojavljali vzporedni intervali, kar je dajalo harmonično prazen vtis. 

Develooper je po nekajdnevnem obisku svoje navdušenje nad Ljubljano na občinstvo prenesel s skladbo Ljubljana, thank you for everything, ki je nastala na licu mesta, na odru. Sledila so dekleta iz skupine (pd)4, ki so svoj program obarvala kabaretsko-šansonjersko. Ojoj, gospa Makarovičeveve, Ježkovo Sreča stanuje v sedmem nadstropju in Magnificovo Tivoli je priredila Nataša Kocjančič, ki vsekakor ve, kaj dela. Tem izvedbam in priredbam res nimamo česa očitati, predvsem pa so nas dekleta zabavala z vmesnimi povezovalnimi trenutki.

A-kamela se je na oder vrnila po nekaj letih v prenovljeni zasedbi. Navdušila je kot edina skupina s čudovito priredbo slovenske ljudske skladbe Sem šu, sem šu čez gmajnico (prir. Samo Vovk), s kristalno čisto sopranistko in tehnično ter izrazno zelo močno izvedbo. Češki Skety so spet navdušili z dvema jazzovskima skladbama Petra Wajsarja, Týdytý in Já mám rád štrúdl ter Flat Foot Floogie (Gaillard/Stewart/Hendricks). Največja zasedba na koncertu je bila gospel zbor Bee Geesus pod vodstvom Mateja Virtiča. Z žensko beatboxerko – kako presenetljivo; punca »grmi«! Kot so povedali, so za priložnost hvaležni, saj v Sloveniji festivalskega odra zanje ni. Festival Sredi zvezd v Žalcu je namreč namenjen malim a cappella skupinam. Vse tri priredbe je prispeval Matej Virtič in so odlično razmigale publiko. Tudi sicer bi si poslušalec na koncertu večkrat zaželel, da bi stoje malce zamigal. Obilo navdušenja je požela tudi Jazzva, organizatorka festivala, s skladbami Dog days are over (Summers/Welch, prir. Marco Obersnel), Čakaj me (Predin, prir. Jasna Žitnik) in Electricity (Jana, prir. Jazzva). Zasedbo sta obogatila dva nova člana, Katja Kovačič in Anej Kebrič, ki izhajata iz zbora Perpetuum Jazzile. Za smetano na torti so poskrbeli še vsi izvajalci skupaj s priredbo znane skladbe All about that bass

Razširjena Popjazziada je vsekakor pozitivna pridobitev za slovensko a cappello. Če bo obveljala napoved organizatorjev, bo prihodnja še večja in z dodatnimi tujimi navezavami. Se že veselimo!