11.10.2017

Znova se je zgodila Popjazziada

Popjazziada, največji slovenski dogodek čiste a cappella muzike je navdušil občinstvo v Katedrali Kina Šiška. Organizatorji obljubljajo, da se znova vidimo prihodnje leto.

Tanja Benedik

Popjazziada 2017
Foto: Nejc Ketiš

Popjazziada, največji slovenski dogodek čiste a cappella muzike je navdušil občinstvo v Katedrali Kina Šiška. Organizatorji obljubljajo, da se znova vidimo prihodnje leto. 

Že enajst let jeseni v Ljubljani zazveni a cappella v visoki koncentraciji. Organizator, vokalna skupina Jazzva, je tokrat na oder povabila najvidnejše predstavnike tovrstne glasbe pri nas, poleg njih pa italijansko skupino Upsweep, ki se že nekaj let uspešno dokazuje na tekmovalnih odrih. Najprej je potrebno poudariti, da je dogodek doživel temeljito nadgradnjo, ko se je lani preselil iz Antonovega doma v Kino Šiška. Tehnična podpora in velikost dvorane poslušalcu zagotavljata vrhunsko glasbeno doživetje. In obiskovalcev – ljubiteljev a cappelle je, kot kaže, vedno več. 

Na odru je led prebil Šaleški študentski oktet. V zadnjih letih si je na YouTube kanalu nabral več kot 100.000 všečkov s skladbo Urbano jamranje, katere tekst sestavljajo odgovori na vprašanje someščanom – Kaj vas moti v Velenju? Tudi v Šiški so pevci z njo dodobra nasmejali in razgreli občinstvo.

Za oktetom smo slišali izvrstno skupino Upsweep iz Rima, ki se je med drugim predstavila z improvizacijo na temo besede »voda« (water), ki jo je predlagalo občinstvo, nastop pa sklenila z znano What a feeling. Pevci niso zaman nosilci najvišjih priznanj, saj so se izobraževali tudi pri članih The Swingles in the Real Group.

Bee Geesus je najvidnejši slovenski predstavnik s področja gospela. Matej Virtič zbor zanesljivo vodi in razvija z izkušnjami številnih let petja in beatboxanja v različnih skupinah. Zbor se je predstavil tudi z žensko beatboxerko, kar pri nas še ni običajno. Nastop je zbor zaključil s priredbo Ain't no Mountain High Enough.

Pushluschtae je skupina fantov, ki so se spoznali leta 2005 v svojih srednješolskih časih. Začeli so s skladbo We are the world in nadaljevali v stilu šaljive zgodbe o izgovorjavi; njihovo ime namreč pogosto povzroča težave (izg. pušlušte). Zato so sprožili »gibanje« proti napačnemu črkovanju, med nastopom pa med publiko zmetali bombone in kondome.

Skupino Bassless poznamo že nekaj let in se je hitro vzpela po a cappella prizorišču. Skupina nastop začini z odrskim gibom, kar popestri dogajanje z dobro mero energije. Med drugim je zasedba izvedla avtorsko skladbo Isn't it good to be in love izpod peresa nekdanjega člana Saša Vrabiča, ki je pisana v maniri close harmony in je bila izvedena brezhibno.

Moški četverec Male malice je znova nasmejal dvorano, med drugim z nepozabno priredbo skladbe Brez ljubezni mi živeti ni, v I love rock and roll pa so fantje izkazali še ljubezen do »trših« ritmov, začinjenih na prav poseben, njihov način.

Jazzve, organizatorja Popjazziade, ni treba posebej predstavljati. Skupina, ki je ena prvih slovenskih a cappella zasedb, že dolga leta pili svoj slog in je zasluženo požela navdušen aplavz. Za konec so se ji pridružili vsi nastopajoči in skupaj izvedli Jacksonovo Earth song. Vsekakor je bil to navdušujoč zaključek še ene Popjazziade, ki jo organizatorji napovedujejo tudi za naslednje letu. »V prihodnje si želimo še več mednarodnega sodelovanja, dodati želimo izobraževalno noto, beatbox del festivala, odprti oder ... Najbolj pa si želimo, da bi s Popjazziado dolgoročno prispevali k rasti a cappella glasbe v Sloveniji,« je povedal Klemen Dovjak, predsednik kulturnega društva Jazzva in eden od soorganizatorjev Popjazziade.

Omenimo lahko še koncert italijanskih gostov večer pred dogodkom v ljubljanskem Daktariju, o katerem so poslušalci povedali, da je bil izjemno kakovostna predstavitev vsega, kar ta skupina zmore.

Seveda ne moremo niti mimo povezovalca, ki je s svojimi humornimi vložki dodobra oplemenitil dogajanje. Gre za Saša Stareta, stand-up komika, aktualnega zmagovalca festivala Panč, ki je za poslušalce pripravil tudi »šnelkurs« beatboxanja. Izgovorite besede »pokovci pa kif'l'ci« brez samoglasnikov – presenetili boste sami sebe!

Za radovedne in tiste, ki niste uspeli obiskati Kina Šiška, je posnetek koncerta na ogled TUKAJ: