03.10.2019

Ljubljana vocal festival – ex. Popjazziada

Tudi letos bo program festivala, ki bo potekal med 10. in 13. oktobrom,  pester in žanrsko raznolik, zaznamovali ga bodo nastopi priznanih domačih in tujih izvajalcev.

Press info

Ljubljana vocal festival – ex. Popjazziada

Predstavila se bosta tudi dva slovenska evrovizijska sestava – zbor Carmen Manet, ki je na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta zmagal leta 2017, ter organizator festivala, vokalna skupina Jazzva, ki je letos na tem tekmovanju osvojila 3. mesto.

Festival a cappella glasbe (doslej poznan kot Popjazziada) si je za svojo srečno 13. različico nadel tudi novo ime – Ljubljana Vocal festival. V 12 letih obstoja je iz koncerta najdejavnejših slovenskih a cappella skupin prerasel v mednarodno priznan festival vokalne glasbe, ki je v 10. izvedbi do zadnjega kotička napolnil Katedralo Kina Šiška, lani pa s štirimi stilsko raznolikimi večeri prvič zadonel na več urbanih ljubljanskih lokacijah. "Letos s festivalom pod novim imenom še razširjamo raziskovanje meja človeškega glasu preko popularnih zvrsti in sodobnejših izvajalskih načinov in vokalu, temu edinstvenemu inštrumentu, dajemo glavno besedo," pojasnjuje Jasna Žitnik, umetniška vodja vokalne skupine Jazzva in članica organizacijskega odbora festivala.

Festival se bo začel v četrtek, 10. oktobra, ob 20.30 v Klubu Tiffany, ko bosta Mr. Syncopad in Gašper Grom, slovenska mojstra loopanja predstavila nove in posebne tehnike manipulacije človeškega glasu z uporabo tehnologije.

V petek, 11. oktobra, bo ob 20.30 v Jazz Club Gajo – Jazz Paradise nastopila izjemna milanska a cappella skupina Elephant Claps, ki v svoje ustvarjanje uspešno preliva afro, reggae, latino, funk, soul in jazz ritme, večer pa bosta še dodatno popestrila nastopa beatboxerjev Matea Zonte in Wolfa.

Festivalska karavana se v soboto, 12. oktobra, ob 21.00 seli nazaj na Metelkovo, natančneje v klub Gromka, kjer bo v soorganizaciji z organizacijo Beatbox Slovenija potekalo že 6. državno beatbox tekmovanje, na katerem se bodo v izločilnih bojih med seboj pomerili naši najboljši, najglasnejši in najbolj kreativni beatboxerji.

Na sklepni večer festivala, v nedeljo, 13. oktobra, se bo odvil Vokalni show, na katerem se bodo v Katedrali Kina Šiška predstavile najaktivnejše vokalne skupine in mojstri zvočnih učinkov. Predstavili bodo nove pristope prenašanja melodij in ritmov v popularni vokalni glasbi ter igro glasov brez inštrumentov ponesli v nove razsežnosti.

Vokalna skupina Jazzva letos pripravlja tudi sklop vokalnih delavnic, združenih pod naslovom Gradniki glasbe. Del teh, namenjen raziskovanju neklasičnih vokalnih tehnik ter improvizaciji z glasovi, bo prvič predstavljen v sklopu Ljubljana Vocal Festivala. Tako bo sobota v celoti posvečena beatboxu, saj se bosta poleg večernega državnega tekmovanja, v prostorih JSKD Skladovnice na Beethovnovi odvila tudi dva sklopa beatbox delavnic. Dopoldanski sklop z naslovom Veseli beatbox/Happy beatbox bo posvečen osnovnošolcem, ki se s tehnikami vokalnega bobnanja še spoznavajo, pripravljata pa jo Tadej Pasar, vodja organizacije Beatbox Slovenija, in Mateo Zonta, aktualni državni prvak v beatboxu. Popoldne se bodo nekoliko izkušenejši udeleženci v sklopu delavnice Vokalna perkusija – igra beatboxa in loopinga podali v svet raziskovanja osebnih zvokov, po katerem jih bo vodil eden prvih slovenskih vokalnih perkusionistov, Sašo Vrabič. Prijave sprejemajo do 10. oktobra preko e-pošte.

Nedeljska dopoldanska delavnica Circle-song v Komuni Kina Šiška bo namenjena vsem, ki so si vedno želeli vokalno improvizirati, pa si doslej še niso upali. Matej Virtič, strastni ljubitelj in izkušeni izvajalec a cappella glasbe bo predstavil različne modele krožnega petja (circle singing) – razvijanja pevskih idej v obliki skupinske igre z glasovi. 

Zanimalo nas je, čemu sprememba imena, ki se je dodobra prijela med tistimi, ki dogajanje zvesto spremljajo že vsa leta. Jazzva: »Popjazziada je v zadnjih petih letih konceptualno preprosto prerasla svoje ime. Morda so prve a cappella skupine pri nas res gojile pretežno pop-jazzovski žanr, a z razvojem a cappelle in druge sodobne vokalne glasbe na slovenski sceni so se odprla obzorja in žanrov je kolikor hočete! Ime Popjazziada ne daje več informacije o vsebini tistim, ki festivala ne poznajo od prej. To ni le naše mnenje, temveč izkušnja zadnjih let. Verjamemo, da bodo morda naši stari znanci potrebovali nekaj časa, da se na ime navadijo, tudi vemo, da bodo mnogi še leta uporabljali staro ime (tudi nam se še kdaj zareče).«