26.02.2021

Malidah za srcozlom in nostalgike

Blesketajoč trip hop intimnega kova.

Špela Cvetko

Broken Circuits

Malidah

Broken Circuits

samozaložba
2021

Ustvarjati ambientalo, downtempo ali trip hop je zavestna odločitev za časovno nestandardno pop formulacijo. Pa vendar si omenjeni žanri prostrane zvočne širjave delijo s trenutno popularnimi soundcloudovsko zapohanimi ali sanjajoče megličastimi muzikami tipa Billie Eilish in Zalagasper. Upočasnitev tempa je v krajini popularne glasbe tako prevladujoč sentiment, da aktivnost, ki je sedaj enako množično značilna za pop, ni injekcija adrenalina in glukoze, temveč v isti meri domača introspekcija. Kaj torej lahko ponudi utapljanje v še eni producentsko spolirani izdaji intimne male muzike? V skladu z duhom časa je zvočna paleta razgibana, za doseganje čustvenih vrhuncev producentka posrečeno uporablja klavirske in godalne elemente, medtem ko s pritajenimi padi ter sintovskim blesketanjem ustvarja minimalistično ritmično kuliso. Kljub temu da je glasbenica vedno pela o intimnih temah, te tokrat prepričajo po vokalni plati, očiščeni britanskih vzornikov in vzornic, ki smo jih bili vajeni pri duu Liamere.

Broken Circuits Kaje Skrbinšek oziroma Malidah ponuja presenetljivo pozitivno naravnan odgovor. Čeprav gre za glasbenico, ki že dobrega pol desetletja ustvarja znotraj glasbenega mehurčka, ki navdih črpa pri Bonobu, FKA twigs in trip hopu, je njeno ugnezdenje v omenjenih stilih in njihovih konvencijah prav gotovo pripomoglo k stvaritvi kritiško in uživaško prepričljive plošče. In kar še pomembnejše, h kreaciji zvočne materije z močno avtorsko noto. Za brez velikega pompa izdano drugo ploščo se zdi, da ne najavlja ponovnega pohoda Kaje Skrbinšek na glasbeno sceno. Pravzaprav je o Malidah nujno osvežiti kolektivni spomin, saj glasbenico večina pozna iz sodelovanja s producentom Fergusonom v duu Liamere, projektom, ki je obstajal med letoma 2015 in 2019. Ustvarjalkin solo prvenec Lonely Souls je izšel leta 2016 in se ga je obravnavalo predvsem v povezavi z zvokom dua Liamere. Žanrska paleta se med enim in drugim glasbenim virom ni radikalno spreminjala, a je solo izdelek dokazal, da bi ob vokalnem adutu Skrbinškova v rokavu lahko skrivala še producentskega asa.

Zaradi očitnosti je morda redundantno, zagotovo pa sentimentalno v Broken Circuits iskati potrebo avtorice, da svojo dušo prelije v zvočni zapis. A samozaložniški pristop, dobro pretehtane producentske odločitve in besedila, ki se večinoma vrtijo okrog čustev, podpirajo hipotezo, da gre za glasbo, ki je zorela hkrati z osebno rastjo njene avtorice. Ta sovpada tudi z vedno večjo popularnostjo soula, r’n’beja in spalničnega popa, žanrov, ki dajejo aktualnemu projektu trendovski značaj, zaradi katerega ga jo lahko pričakovali na plejlistah tipa »Pozni večer za ranjene duše« ali »Cabin hygge«, če bi te obstajale. V skladu z duhom časa je zvočna paleta razgibana, za doseganje čustvenih vrhuncev producentka posrečeno uporablja klavirske in godalne elemente, medtem ko s pritajenimi padi ter sintovskim blesketanjem ustvarja minimalistično ritmično kuliso. Kljub temu da je glasbenica vedno pela o intimnih temah, te tokrat prepričajo po vokalni plati, očiščeni britanskih vzornikov in vzornic, ki smo jih bili vajeni pri duu Liamere. Iz izumetničene prefinjenosti se je Malidah premaknila v polje lagodnosti, in čeprav so na meniju še vedno tradicionalno grajeni triphopovski suspenz, prelivajoče se kompozicije in nabor elementov iz starejših zvočnih knjižnic, ne smemo kar tako zavihati nosu nad to tradicionalnostjo. 

Kombinacija aktualnega oživljanja britanske glasbene zapuščine devetdesetih in trendovstva šepetajočih življenjskih balad Kaji Skrbinšek potencialno obeta uspeh na tržišču. Vendar ne smemo pozabiti, da ta kontekst predpostavlja predvsem pozicijo glasbenega potrošnika oziroma poslušalca do glasbe, manj pa nam pove o tem, kako se definira sam ustvarjalec. Sodeč po Broken Circuits, Malidah ne bo zapustila svojega modernističnega retro pristopa. Za vpis v zgodovinske knjige ta glasba sicer ni dovolj inovativna, vendar vseeno odlično nadaljuje zvočni niz, znotraj katerega ustvarja in raziskuje. Reinterpretira zgodovino in interpretira sedanjost, in v dobi nenehne zgodovinske samonanašalnosti je dovolj velik dosežek morda že samosvoje zveneča plošča.