18.01.2017

Med dobitniki nagrad Prešernovega sklada letos trije glasbeniki

Tokrat je bila javnost o dobitnikih nagrad Prešernovega sklada obveščena skoraj mesec dni pred podelitvijo.

Tanja Benedik

Med dobitniki nagrad Prešernovega sklada letos trije glasbeniki

Prešernovo nagrado za življenjski opus prejmeta akademska slikarka Metka Krašovec in prevajalec Aleš Berger.

Med dobitniki nagrade Prešernovega sklada pa so letos skladateljica Nina Šenk za svoje delo v zadnjih dveh letih, klarinetist, multiinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač za izjemen prispevek v preseganju meja med zvrstmi glasbe za koncertni cikel z Big bandom RTV Slovenija in Koncertni atelje ter skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar za glasbeno-scenski opus zadnjih dveh let, še posebej za uglasbitev Shakespearovih sonetov.

Boštjan Gombač je verjetno največji slovenski glasbeni multipraktik. Glasba ga spremlja od mladih nog, saj je pri šestih letih pel v otroškem zboru RTV,  nato pa še v mladinskem. Iz klarineta je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Znan je kot član mnogih glasbenih zasedb kot so Terrafolk in Katalena, kot gost pa sodeluje na številnih koncertih drugih glasbenikov.

Mitja Vrhovnik-Smrekar največ ustvarja za gledališče in film. Svoj pečat je dal več kot 70. gledališkim predstavam  in desetim slovenskim filmom, med katerimi so Gremo mi po svoje, Distorzija, Kakor v nebesih, tako na zemlji, Na planincah, itd. Kot tolkalist igra v zasedbi Bossa de Novo.

Nina Šenk je med tistimi mladimi skladatelji, ki se že uspešno predstavljajo na tujem. Njen opus je velik in njene skladbe so izvajali na pomembnejših festivalih doma in v tujini (Salzburg, Varšava, Zagreb, Slovind, Slovenski glasbeni dnevi). Kvaliteto njenega dela dokazujejo številne nagrade in to, da njene skladbe izvajajo priznani glasbeni umetniki.