29.01.2024

Nina Šenk je dobitnica nagrade Erste Bank

Skladateljsko nagrado Erste Bank za 2024 prejme slovenska skladateljica Nina Šenk. Delo bo prvič izvedeno 21. novembra 2024 v okviru festivala Wien Modern.

Press info

Nino Šenk dobitnica nagrade Erste Bank

Nagrada Erste Bank se je uveljavila kot ena najpomembnejših nagrad na področju nove glasbe, ki jo od leta 1989 podeljuje Erste Bank izjemnim skladateljem kot priznanje za njihovo delo. Vključuje najmanj tri izvedbe z ansamblom Klangforum Wien in običajno doživi svetovno premiero na festivalu Wien Modern. Nagrajence izbira žirija, ki jo sestavljajo Gerd Kühr (skladatelj), Christian Scheib (ORF, musikprotokoll) in Peter Paul Kainrath (umetniški vodja Klangforum Wien).

Šenkova je s Klangforum Wien že večkrat sodelovala, nazadnje v okviru tekmovanja za operno kompozicijo Johanna Josepha Fuxa (2023) s svetovno premiero opere Canvas. "Prejeti nagrado Erste Bank Composition Award je neverjetna čast. Ta nagrada ni le priznanje za moje delo, temveč tudi potrditev moje osebne umetniške poti v zadnjih 20 letih. Sodelovanje s Klangforum Wien pri novi skladbi mi omogoča, da se poglobim v globine zapletenih zvočnih svetov. Izjemna muzikalnost ansambla mi služi kot izjemen navdih," je izjavila Nina Šenk.

Utemeljitev strokovne žirije:

"Nino Šenk, predstavnico živahne slovenske kulturne scene in hkrati poznavalko vseh ključnih pozicij v novi glasbi, odlikuje visoka stopnja virtuoznosti v pristopu k formi in glasbeni arhitekturi. Posebej impresivna je njena sposobnost razmišljanja o zvoku in njegovi uporabi na izjemno barvit način za čim večji učinek globine."