25.10.2017

Perpetuum Jazzile se poteguje za Grammy nominacije

Vokalni orkester Perpetuum Jazzile se v teh dneh intenzivno pripravlja na veliki show Le Spectacle, ki bo 25. novembra v tivolski dvorani. Obenem je pritegnil tudi mednarodno pozornost, saj se je uvrstil v izbor za nominacije prestižnih glasbenih nagrad Grammy.

Sigic

Perpetuum Jazzile se poteguje za Grammy nominacije
Foto: Arhiv Perpetuum Jazzile

Za nominacijo se zbor poteguje v štirih kategorijah: skladba leta, najboljši a cappella aranžma, najboljša zborovska izvedba (vse za skladbo Both Sides Now Joni Mitchell, arr. Samo Vovk) in najboljša izvedba med pop skupinami (za skladbo Les Fleurs s sodelovanjem skupine Swingle Singers). Vsa dela, ki se potegujejo za nominacije, so bila objavljena na albumu B Side / BOTH SIDES, ki je izšel konec lanskega leta. 

Člani Akademije Grammy, teh je skoraj 10 tisoč, trenutno glasujejo v prvem krogu in izbirajo nominirance v 84 kategorijah, nominiranci pa bodo javnosti predstavljeni konec novembra.

Posebnost nagrad Grammy je v tem, da o nagrajencih odločajo glasbeni strokovnjaki, člani Akademije Grammy, ki morajo izpolnjevati visok nivo znanja in številnih pogojev, s katerimi se lahko uvrstijo med ključne oblikovalce aktualnega popularnega glasbenega sveta. Akademijo Grammy sestavlja nekaj manj kot 10 tisoč članov, med njimi pa najdemo tako priznane glasbenike in ustvarjalce, kot tudi številne strokovnjake na področju glasbe.

Do prejema prestižne nagrade Grammy morajo izvajalci uspešno prestati tri kroge odločanja. V prvem krogu člani Akademije Grammy glasujejo v posameznih kategorijah. Vsak član Akademije dobi na voljo glasovanje v vnaprej določenih kategorijah, od "popularnosti" kategorije pa je odvisno, koliko del se v prvem krogu poteguje za nominacije (letos od 150 do 1.500). Prvi krog se odvija prav v teh dneh. Skladbe in ustvarjalci, ki se uvrstijo v naslednji krog, se nato potegujejo za končne nominacije, ki bodo letos javnosti predstavljene 28. novembra 2017. Temu sledi glavno glasovanje in določitev nagrajencev, imena zmagovalcev pa vse do gala podelitve nagrad, ki bo 28. januarja 2018 v New Yorku, ostajajo dobro varovana skrivnost. 

Seveda je že uvrstitev v prvo fazo izbora velik uspeh, PJ-jevci pa sporočajo: »Veseli in počaščeni smo, da imamo možnost sodelovati v tekmi za tako prestižne glasbene nagrade in dobiti možnost, da naše delo slišijo svetovno priznani glasbeni ustvarjalci. Že vstop v tekmo za nominacijo je za nas velika zmaga, ki predstavlja dodatno motivacijo za prihajajoče projekte in nastope, na čelu s prihajajočim velikim showom Le Spectacle.«.