05.03.2013

Perpetuum Jazzile v jubilejno sezono z novimi ambicijami

Perpetuum Jazzile je na tiskovni konferenci podrobno predstavil dogodke, ki bodo v letu 2013 obeležili 30. obletnico njegovega obstoja.

Tanja Benedik

Perpetuum Jazzile ima bogate načrte za letošnjo sezono. Na tiskovni konferenci so predstavniki razgrnili tudi svoje gostovanje v ZDA. Od leve proti desni: Jan Trost, Peder Karlsson, Boštjan Usenik. (Foto: Tanja Benedik)
Foto: Tanja Benedik

Perpetuum Jazzile (PJ) je na tiskovni konferenci podrobno predstavil dogodke, ki bodo v letu 2013 obeležili 30. obletnico njegovega obstoja. Leta 1983 je namreč nastal zbor Gaudeamus, ki je predhodnik današnje vokalne skupine, ki to v bistvu s skoraj petdesetimi člani ni.

Na predstavitvi so spregovorili manager Boštjan Usenik, umetniški vodja Peder Karlsson in predsednik zbor Jan Trost. Prvi večji zalogaj PJ čaka že prihodnji teden, ko se pevci odpravljajo na skoraj enomesečno turnejo po vzhodnem delu ZDA. Zbor se zadev loteva povsem profesionalno, čeprav so pevci amaterji. Zato je ekipa, ki zagotavlja nemoteno izvajanje projektov, velika. Poleg članov zbora, ki opravljajo različne funkcije, pa imajo najeta še ameriškega odvetnika in agenta. Glas o koncertih širijo lokalni promotorji.

Trenutno je napovedanih koncertov po ZDA 15, in sicer v dvoranah z od 1000 do 2000 sedeži. Organizirali so tudi kar nekaj pojavljanj na lokalnih TV postajah, poleg tega jih 12. marca ob 8.30 čaka nastop v jutranjem programu nacionalne Fox TV.

V koncertni program so vključene tudi slovenske skladbe. Na treh koncertih z močno izseljensko publiko bo slovenskih skladb več. PJ seveda pričakuje, da bodo koncerti dobro obiskani, in sicer predvsem zato, ker v ZDA tovrstnih zborov, ki bi dejansko peli v živo, ni. Mnogo je zborov tipa »Glee«, ki pa zasedbo prehitro menjajo, da bi to vodilo v kakovostno in kontinuirano delo, kot je to značilno za PJ.
Ker so člani zbora večinoma v službah, se bo zasedba sredi turneje zamenjala, sicer pa pevci zaradi obilice gostovanj v službi večinoma vzamejo izredni neplačani dopust. Zato PJ pevce na turneji za nadomestilo dohodka plačuje. Stroški tovrstnih koncertnih turnej so precej visoki; za Ameriko je to nekaj 100.000 USD (letalske karte, bivanje, najem lokalne tehnične podpore …). Ker proračunskega financiranja zbor ni deležen, si vse plačuje sam. V tem primeru je presežek z lanske nemške turneje (15 koncertov s skupaj 15.000 poslušalci) namenjen ameriški turneji. Že dlje časa v zboru tli želja po profesionalizaciji statusa pevcev, kar je dolgoročno v načrtih in bo možno zagotoviti predvsem s še močnejšo prisotnostjo na tujih odrih.

Poleg začetka ameriške turneje bo prihodnji teden PJ objavil nov videospot, medley uspešnic skupine ABBA v Karlssonovem aranžmaju. Jeseni se zbor znova podaja na nemške odre, tokrat z 20 koncerti, letošnja Vokal Xtravaganzza 9. novembra pa bo prav v jubilejnem letu zamenjala prizorišče (Stožice) in jo PJ najavlja kot enkraten in neponovljiv spektakel. Priprave so se že začele, čeprav o podrobnostih akterji še ne govorijo in tudi posebnih gostov, kot so jih imeli doslej, ne napovedujejo. Obetajo le mnoga presenečenja in šov. 

@http://www.youtube.com/watch?v=H4ERHRe2bt0@