08.07.2024

PIFcamp praznuje 10. obletnico

28. julija se v vasi Soča začenja 10. edicija mednarodnega umetniško-raziskovalnega tabora PIFcamp.

Press Info

PIFcamp praznuje 10. obletnico

V okviru celotedenskega intenzivnega dogajanja bo 40 domačih in tujih umetnikov razvijalo okrog 30 umetniških projektov, ki spajajo znanost, tehnologijo, inovativnost in prosto-dostopno znanje. Na tradicionalno Odprto soboto, ki bo letos potekala 3. avgusta, bodo rezultate v obliki celodnevnih brezplačnih delavnic, predavanj in predstavitev predstavili širši javnosti, v sklopu pestrega večernega programa pa bodo z AV nastopi v trdnjavi Kluže skupaj proslavili jubilejno 10. edicijo edinstvenega hekerskega tabora na domačih tleh.

PIFcamp: DIWOtion
10. mednarodni umetniško-raziskovalni tabor


KDAJ: 28. julij - 3. avgust 2024
KJE: vas Soča, Triglavski narodni park


PIFcamp je v desetih letih obstoja iz zgolj “hekerskega tabora” prerasel v referenčno mednarodno platformo za novomedijsko umetnost, ki preko odprte organizacijske strukture prednost daje razvoju in testiranju idej, sodelovalnim projektom ter eksperimentiranju in raziskovanju, pred zaključnimi prezentacijami umetniških projektov. Podobni procesualno zasnovani raziskovalno-umetniški tabori so postali pomembno gonilo sodobne umetniške produkcije, tovrstne platforme pa pridobivajo na prepoznavnosti tudi drugje po svetu.

PIFcamp je del evropske mreže Rewilding Cultures (2022–2026), ki združuje partnerje iz osmih držav EU s skupnimi interesi na področju raziskav na presečišču razvoja umetnosti, znanosti in tehnologij. Partnerje projekta Zavod Projekt Atol (SI), Makery (FR), Cultivamos Cultura (PT), Culture Yard (DK), Schmiede (AT), Bioart Society (FI), Ionian University IURC (GR) in Radiona(HR), združujejo predvsem skupne vrednote in metode pri krepitvi zmogljivosti ustvarjalnih skupnosti z mednarodno mobilnostjo umetnikov, raziskovalcev in tehnologov.

PIFpraznovanje
zaključek in predstavitev projektov


KDAJ: 3. avgust 2024 ob 20:30
KJE: Trdnjava Kluže, Bovec

Nastopajoči:

Alex McLean & Lizzie Wilson - Live Coding with Time
Pierce Warnecke & Matthew Biederman - Sonopeutic Smooth Sailing, AV performance
LazerMeduza - Modular Synths & Lasers
Shekuza - Modular Synths Live

Predstavili se bodo pionir kodiranja v živo in izumitelj termina algorave Alex Mclean v duetu z Lizzie Wilson, vodilno predstavnico UK live coding scene, Pierce Warnecke in Matthew Biederman bosta v AV nastopu z naslovom Sonopeutic Smooth Sailing združila elektronsko glasbo in AI podobe z istoimenskega albuma, ki je letos izšel pri založbi Raster Noton, dvojec LazerMeduza pa bo na okoliške stene in zidove zarisal harmonijo laserjev in zvoke ritmične modularne sinteze. Za konec bo domači prvak techno nastopov z modularnimi sintetizatorji Shekuza, član kolektiva Clockwork Voltage, poskrbel za plesni zaključek.