14.05.2015

Portret nove glasbene generacije: Maja Horvat

19-letna violinistka Maja Horvat se jeseni podaja na prestižno londonsko glasbeno akademijo Royal College of Music.

Peter Baroš

Maja Horvat se je v glasbeno šolo vpisala pri desetih letih. Violina ji je bila pisana na kožo in kmalu je začela uspešno nastopati tudi v tujini. Po osnovni šoli je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, med poletnimi počitnicami pa je znanje dodatno nabirala in izpopolnjevala tudi na mojstrskih tečajih pri priznanih domačih in tujih violinistih.

Nadarjenost je pri mladi glasbenici že zelo zgodaj opazil tudi njen sedanji profesor Volodja Balžalorsky.

Igranje violine je njen prosti čas in da si ne more predstavljati, da kakšen dan ne bi vadila. Kljub rosnim 18 letom pohvali z odličnimi dosežki na številnih domačih in mednarodnih tekmovanjih, med katerimi je najbolj ponosna na zmago na mednarodnem tekmovanju Tartini v Piranu decembra leta 2013 in pa na to, da je bila sprejeta na eminentno glasbeno akademijo Royal College of Music v Londonu, kjer je med vsemi sodelujočimi na avdiciji prejela najboljše ocene. To nedvomno potrjuje, da gre za bodočo glasbeno umetnico svetovnega kova. Maja želi postati solo violinistka in koncertirati s svetovno znanimi orkestri. »

Talent in vloženi trud sta zagotovo uspešen del Majine zgodbe, pogoji za razvijanje talenta pa so drug, precej manj uspešen del poti do uresničitve njenih sanj. Čeprav je bila kot najbolje ocenjena med kandidati sprejeta na priznano britansko glasbeno akademijo, pa je njena pot v London vse prej kot enostavna. Spremljajo jo namreč visoki stroški šolnine, študentskega doma in vse literature ter opreme, ki jo bo potrebovala za nemoten študij. Zato je bila pred kratkim prijavljena med dvajseterico, ki se je v projektu POP TV "Mladi upi"  borila za finančna sredstva, ki jih mladim upom podeljujeta Zavarovalnica Triglav in POP TV. Izbrana je bila med 11 talentiranih mladih, ki bodo sredstva tudi dobili.