05.01.2016

Portret nove glasbene generacije: Petra Kovačič

V decembru 2015 je uspešno opravila avdicijo in je od februarja 2016 redna članica Dunajske državne opere in Dunajskih filharmonikov.

Peter Baroš

Foto: Andrej Grilc

Petindvajsetletna Petra Kovačič prihaja iz Tolmina in je violino kot petletna deklica začela igrati v razredu profesorja Jurija Križniča. Po končani glasbeni šoli je šolanje glasbe nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana v razredu prof. Jerneja Brenceta. Študij je zaključila na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, v razredu priznane solistke in profesorice Roswithe Randacher.

Udeleževala se je državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je dosegala visoke rezultate (dvakratna zmagovalka državnega tekmovanja TEMSIG, zmagovalka mednarodnega tekmovanja Etude i skale Zagreb, nagrajenka mednarodnega tekmovanja Alfredo e Vanda Marcosig... ). V času šolanja na Srednji glasbeni šoli Ljubljana je prejela Škerjančevo nagrado za izjemne dosežke.

Izkušnje je pridobivala v komornem godalnem orkestru Ljubljanski solisti, mladinskem orkestru Gustav Mahler ter med leti 2013 in 2015 kot substitut sodelovala z Dunajsko državno opero in Dunajskimi filharmoniki.

Svoje udejstvovanje dopolnjuje kot solistka z orkestrom (koncertirala je s Simfoničnim orkestrom Srednje glasbene šole Ljubljana, Komornim godalnim orkestrom Camerata Labacensis, Komornim godalnim orkestrom Ljubljanski solisti) ter kot komorna glasbenica v različnih sestavih (od leta 2015 je druga violinistka v godalnem kvartetu Goldegg). Je tudi redna gostja mnogih pomembnejših glasbenih festivalov v Sloveniji (Festival Ljubljana, Festival Bled, Imago Sloveniae, Ars Haliaeti…) ter v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.

Udeležuje se tudi mojstrskih tečajev, kjer je v preteklosti sodelovala s priznanimi violinskimi pedagogi (V. Steude, M. Šetena, P. Götzel, L. Honda Rosenberg, M. Frischenschlager, H. Fister, B. Ziervogel, P. Novšak, V. Meljnikov, T. Lorenz, M. Munih…).

O prvih občutkih nam je spregovorila takole: "Poleti leta 2013 sem bila po manjši avdiciji sprejeta na mojstrski tečaj, ki ga vsako leto pod finančnim okriljem Bank Austria prirejajo Dunajski fiharmoniki v Trenti, kjer sem pouk violine obiskovala pri koncertnem mojstru Volkhardu Steudetu. Očitno je v meni videl določen potencial in me povabil na interno avdicijo za substitute v Dunajski državni operi. Po opravljeni avdiciji sem bila od marca 2014 redno substitut v Dunajski državni operi, nekajkrat sem bila k sodelovanju povabljena tudi s strani Dunajske filharmonije. Delo je zanimivo in razgibano, opera in filharmonični koncerti so si dovolj različni, da se učenje nikoli ne konča. Čeprav se mnogokrat zdi, da si kot tuttist v orkestru ukleščen med želje dirigenta in drugih glasbenikov sestava, me v tem orkestru vsakokrat navduši možnost osebnega izražanja v glasbi (seveda v določenih okvirih). 

Ker mi je prvi stik s tem orkestrom odprl nove horizonte, sem se odločila, da se udeležim avdicije, ki je bila razpisana septembra 2015 in se je odvijala 18.12.2015 v eni izmed dvoran Dunajske državne opere. Kandidati, ki jih orkester izbere izmed prijavljenih in jih povabi na avdicijo, se zberejo ob določeni uri v dvorani, kjer sledi žreb številk. Žirija se pred vsako etapo avdicije odloči za program, ki ga izbirajo med predpisanim programom, ki ga kandidati prejmejo ob povabilu na avdicijo. Po koncu vsake etape žirija sporoči, katere kandidate želi slišati v naslednji etapi, dokler se žirija ne odloči, če kateri izmed kandidatov ustreza kriterijem in nivoju orkestra.

S službo začnem v februarju, zagotovo bo velika sprememba, kadar ne igraš filharmoničnih koncertov, ki se skoraj vedno navezujejo tudi na turneje, je vsak večer predstava v operi, dela torej res ne zmanjka. Se pa že resnično veselim; sem počaščena, da sem lahko del tega orkestra, spoznavam dela pod taktirko slavnih dirigentov ter nenazadnje svoj kruh služim s tem, za kar sem garala večino svojega življenja."