26.05.2021

Predstavitev slovenske glasbe na Irskem

Prejšnji teden se je na Irskem zgodil dogodek s predstavitvijo slovenske glasbe.

SIGIC

Irska

Program Galway Music Residency’s From Europe with Love je ambiciozen triletni projekt. Predstavlja mesečne koncerte v času kosila, ki raziskujejo repertoar godalnih kvartetov iz vseh 27 držav članic Evropske unije. Serija se bo zaključila decembra 2021.

Tokrat so bila na sporedu dela skladateljev 20. stoletja Marijana Lipovška in Uroša Kreka ter sodobne skladateljice Nine Šenk v izvedbi godalnega kvarteta ConTempo. Dogodek uvodoma predstavita skladateljica Jane O’Leary iz Galwaya in generalna direktorica Galway Music Residency Maeve Bryan, ki razpravljata o programu koncerta, zgodovini slovenske glasbe in postopku iskanja edinstvene glasbe, predstavljene v filmu From Europe with Love.

Nina Šenk: “Na Irskem je bila prejšnji teden predstavitev slovenske glasbe za godalni kvartet. Skupaj z gospo O'Leary sva dolgo iskali primeren repertoar, predvsem sva gledali, kaj je na voljo v arhivu na društvu. Na koncu je umetniški odbor izbral skladbe, ki so sodile v njihov koncept - v manj kot polurnih koncertih namreč predstavljajo vse evropske države. Tako je godalni kvartet ConTempo zaigral tri stavke mojega godalnega kvarteta iz študentskih let, sledil je Krekov Quatour a Cordes in Lipovškova Štiri sporočila.”

Posnetek oddaje si lahko ogledate na spodnji povezavi.