22.08.2018

Simpozij o zvokih manjšin

Mednarodni večdisciplinarni simpozij "Zvoki manjšin v nacionalnih okoljih", bo potekal med 23. in 25. avgustom v Dvorani Zemljepisnega muzeja ZRC SAZU v Ljubljani.

Press info

Simpozij Zvoki manjšin v nacionalnih okoljih, 2018

Zvoki/glasbe manjšin, v razponu od staroselcev do sodobnih migrantov, sodijo med pomembna tematska področja današnje etnomuzikologije. To je še posebej razvidno v Mednarodnem združenju za tradicijsko glasbo (ICTM), vodilnemu društvu etnomuzikologov in etnokoreologov, znotraj katerega deluje izredno aktivna študijska skupina Glasba in manjšine. Skupina je bila ustanovljena pred dvema desetletjema in je imela prvi simpozij leta 2000 prav v Ljubljani.

Prvi dan simpozija bo zaznamovan s plenarnim predavanjem ustanoviteljice in prve voditeljice študijske skupine Ursule Hemetek, s sekcijo o položaju glasb manjšin v slovanskem svetu ter razpravo, namenjeno le nacionalnim predstavnikom Mednarodnega združenja za tradicijsko glasbo, o Svetovni mreži združenja, ki sloni na predstavnikih v 128 državah in regijah sveta.

Drugi dan bodo sledile predstavitve študij o glasbah manjšin v Aziji, Evropi in Latinski Ameriki, panela o glasbah manjšinskih skupnostih v Sloveniji ter film o medijski vzgoji za pravičnost in strpnost.

Tretji dan bo v znamenju predavanja o etnomuzikologu Mantlu Hoodu, panela o glasbah in glasbilih ameriških staroselcev ter okrogle mize o položaju glasb manjšin v festivalskih okoljih.

Simpozijsko dogajanje bogatita tudi razstava o Študijski skupini Glasba in manjšine ter razstava, posvečena stoletnici rojstva Mantla Hooda (1918–2005).

Z dogodkom se organizatorji pridružujejo festivalu Noči v stari Ljubljani, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae – Podoba Slovenije. Tema simpozija se namreč odlično dopolnjuje s temo festivala (tj. glasovi manjšin).