28.08.2019

Zvok, pesem in političnost

V okviru že 31. festivala Noči v stari Ljubljani bo med četrtkom 29. avgusta in soboto 31. avgusta potekal tudi mednarodni večdisciplinarni simpozij.

SIGIC

Novinarska konferenca festivala Noči v stari Ljubljani
Foto: arhiv SIGIC

Včeraj je v kavarni ljubljanskega Mestnega muzeja potekala novinarska konferenca, na kateri so moderatorka Nina Kokelj, direktor Imago sloveniae Janoš Kern, dr. Mojca Kovačič iz GNI ZRC SAZU, prof. dr. Svanibor Pettan kot predstavnik ICTM - International Council for Traditional Music, glasbenik Robert Pešut - Magnifico ter sodelavki radia ARS mag. Ingrid Kovač Brus in Špela Kravogel predstavili program letošnjega 31. festivala Noči v stari Ljubljani. O glasbenem delu festivala smo v našem mediju že pisali, zato tokrat nekaj več vrstic o simpoziju Zvok, pesem in političnost, ki bo potekal v spremljevalnem programu, in na čigar vsebinsko rdečo nit se celoten festival tudi programsko navezuje.

Gre za mednarodni večdisciplinarni letni simpoziju (tovrstna znanstvena srečanja organizirajo od leta 2011 naprej), pri katerem organizatorji tokrat postavljajo v ospredje povezave znotraj trikotnika, sestavljenega iz zvoka, pesmi in politike. Simpozijske teme so: Pesemska jezikovna prepletanja kot izraz sobivanja ali konfliktnih razmer, Glasba in transkulturne identifikacije ter Glasba, političnost in afekt. 

Približno trideset znanstvenikov iz desetih držav bo v referatih in organiziranih panelih iskalo odgovore na vprašanja, kot so:
- Kaj nam raziskovanje pesemskih besedil, dvo- in večjezičnih pesmi ter prevedenih pesmi lahko razkrije o odnosih moči znotraj kontinuuma med sožitjem in konfliktom v medčloveških odnosih?
- Kako glasbene dejavnosti tradicionalnih manjšin, migrantov, beguncev in diaspor korespondirajo s transkulturacijo, transnacionalnostjo in drugimi relevantnimi znanstvenimi koncepti in procesi?
- Katere nove smeri na ravneh razmišljanja, praktičnega delovanja in predstav o zmogljivosti zvoka in glasbe na političnem prizorišču, s posebnim poudarkom na afektu, telesu in čutih, zaznamujejo naš čas – »čas krize političnega delovanja«?

Več o urniku in podrobnjši vsebini posameznih panelov si preberite tukaj.