10.02.2017

Timotej Kosovinc na stičišču klasične in popularne glasbe

Mladi skladatelj in kitarist Timotej Kosovinc bo na koncertu v Rdeči dvorani Magistrata predstavil svoje novo glasbeno delo. Na odru se mu bo pridružila pianistka Tanja Činč. 

Press

Timotej Kosovinc
Foto: arhiv Timoteja Kosovinca

V prvem delu koncerta se bo Timotej Kosovinc predstavil z nekaj starejšimi lastnimi skladbami (Panterjev stil in Opravičilo) ter s premierno izvedbo novega dela Rock’n’roll sonata. V drugem delu bo izvedel temeljno delo kitarske koncertne literature Concierto de Aranjuez skladatelja Joaquina Rodriga. Na odru se mu bo pridružila še ena mlada in talentirana glasbenica, Tanja Činč na klavirju. 

Rock’n’roll sonata je drzno delo v katerem Kosovinc združuje popularno glasbo s klasično. Material skladbe izvira iz rock’n’rolla, oblika in principi skladanja pa so klasični. Kot pravi Kosovinc, želi v svoji glasbi nagovoriti širši krog ljudi, vse tiste, ki glasbo radi poslušajo in jim glasba nekaj pomeni. Meje med popularno in klasično glasbo so zanj zgolj namišljene črte, ki v resnici ne obstajajo. 

Timotej Kosovinc je študiral kitaro pri profesorju Alvaru Pierriju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, študira pa še kompozicijo pri profesorju Detlevu Müller-Siemensu na isti univerzi. Dodatno se je izobraževal tudi pri drugih velikih mojstrih kitare in kompozicije kot so: David Newman, Beat Furrer, Lalo Schifrin, Andrej Grafenauer, Pepe Romero, Pavel Steidl, Paul O'Dette, Costas Cotsiolis, Carlo Domeniconi, Philippe Villa, Graham Devine, Konrad Ragossnig in še mnogi drugi. Je nagrajenec številnih tekmovanj. Med drugim je osvojil prvo mesto na evropskem kitarskem tekmovanju ”Citta di Gorizia” Premio Enrico Mercatali (Italija), na mednarodnem tekmovanju ”Guitar Art Summer Fest” (Črna gora) in republiškem tekmovanju Slovenije ”Temsig”. Leta 2010 je za svoje dosežke prejel Škrjančevo nagrado. Kot solist je z orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana izvedel Tedescov Koncert v D-duru (op. 99), februarja 2016 pa je kot solist nastopil tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije in izvedel Concierto de Aranjuez Joaquina Rodriga. 

Koncert bo 16. februarja ob 19. uri v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani. Vstop bo brezplačen.