05.10.2017

V oktobru kar tri operne premiere v Ljubljani in Mariboru

Za operne sladokusce bo že danes v Ljubljani premiera Parmove Ksenije, jutri v Mariboru Puccinijeva La bohème, 24.oktobra pa v ljubljanski operi Slovensko komorno glasbeno gledališče pripravlja noviteto Tomaža Sveteta Ada.

Sigic

V oktobru kar tri operne premiere v Ljubljani in Mariboru
Foto: Darja Štravs Tisu

Enodejanko Ksenija je Viktor Parma ustvaril po velikem uspehu opere Urh, grof Celjski. Do druge svetovne vojne je bila ta opera poleg Gorenjskega slavčka največkrat izvajano slovensko operno delo. Z novo premiero te pomembne slovenske opere Opera obeležuje tudi 125-letnico ljubljanske operne hiše, zgrajene 1892. leta. Večer bo dopolnilo eno najbolj proslavljenih glasbeno-scenskih del Carmina Burana (1937) Carla Orffa, ki je bilo prvič izvedeno pred osemdesetimi leti v Frankfurtu. Iskanje celostne umetnine, vsebinsko sorodnih tem obeh oper ter ustvarjanje magičnih podob bo v tem večeru zaupana režiserju Manfredu Schweigkoflerju. Dirigent bo Marko Gašperšič, v glavnih vlogah bomo slišali Branka Robinšaka (Aleksij), Martino Zadro (Ksenija), Nuško Drašček Rojko (Tatjana), Jožeta Vidica (Vitez) in Braneta Grubarja kot Slehernika v Carmini Burani.

Puccinijeva La bohème bo v Mariboru zazvenela pod taktirko Francesca Rose v režiji Arnauda Bernarda. V glavnih vlogah na premieri bosta nastopila Sabina Cvilak v vlogi Mimi in Renzo Zulian kot Rodolfo. Med dvanajstimi operami je La bohème tista, ki zaznamuje slogovni in karierni prelom Puccinijevega življenja in ustvarjanja. Že od leta 1897 je stalnica vsakega opernega gledališča.  

Ada pa je že deseta opera Tomaža Sveteta, in tretja, ki jo je ustvaril prav za Slovensko komorno glasbeno gledališče. Libreto je napisal Ivo Svetina, dirigent bo Simon Dvoršak, režija je v rokah Eve Hribernik. V vlogi Ade bomo slišali Katjo Konvalinka, mati bo Barbara Sorč, ostale vloge so zasedli Irena Yebuah Tiran (Sapfo), Tajda Jovanovič (Marta), Klemen Torkar (Vladimir), Rok Bavčar (Milan) in Anton Habjan (urednik).

»Ada« je Ada Škerl, slovenska pesnica (1924 – 2009), ki je imela v socializmu težave z izdajanjem svojih pesniških zbirk, ker se zaradi pesimizma v osebno izpovednih pesmih niso ujemale s tedanjo uredniško politiko. Tej se ni uklanjala, zato je po vojni izgubila tudi uredniško službo pri Mladinski knjigi in dolgo zaman iskala profesorsko zaposlitev.

Vabljeni k ogledu predstav, podrobnosti o njih in koledar ponovitev lahko najdete na naslednjih povezavah:

SNG Opera in balet Ljubljana
SNG Opera in balet Maribor