09.06.2016

Valentine Collet in Nejc Grm, Klub Gromka, 9. junij 2016

V četrtek, 9. junija, bosta v Klubu Gromka, v okviru cikla Metabonma nastopila Valentine Collet in Nejc Grm.

Press info

Metabonma: Valentine Collet in Nejc Grm

AKC Metelkova mesto, Klub Gromka

Metabonma: Valentine Collet in Nejc Grm

Četrtek, 9. junij 2016, ob 21. uri

Zasedba: Valentine Collet, oboa, elektronika solo; Nejc Grm, harmonika solo

Program:
Uroš Rojko: Balg-Kann 
Benjamin Britten: 6 Metamorphoses after Ovid 
Vinko Globokar: Atemstudie
Jean-Philippe Rameau: Gavota s šestimi variacijami
Simon Penšek: Acid drops with (z elektroniko)
Heinz Holliger: Studie über Mehrklänge
Sampo Haapamäki: Power 
Luciano Berio: Sequenza VIIa

Nejc Grm (1992) se je po končanem šolanju na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je trenutno študent drugega letnika magistrskega študija v razredu doc. Luke Juharta. Prejšnje šolsko leto se je v sklopu programa Erasmus izpopolnjeval na izmenjalnem študiju na znameniti Sibelius Academy v Helsinkih pri prof. Veliju Kujali.
Udeležuje se številnih tekmovanj, na katerih praviloma prejema najvišje nagrade. Med drugim je dvakratni prejemnik prve nagrade na državnem tekmovanju TEMSIG (2011, 2014), štirikrat se je udeležil mednarodnega tekmovanja v Beltincih in prav na vseh tudi zmagal. Je zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Pulju (2011) ter Sydneyu (2012), kjer je postal absolutni zmagovalec tekmovanja. Decembra 2015 pa se je uvrstil med finaliste tekmovanja Arrasate v Španiji. Za svoje udejstvovanje na glasbenem področju je leta 2014 prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Izvedel je številne krstne izvedbe slovenskih komponistov, kot so dela Uroša Rojka, Mateja Bonina, Nejca Kuharja, Simona Penška, Alenje Pivko Kneževič, Matjaža Predaniča, Iztoka Kocena, in drugih. Redno sodeluje v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno pa v duu z saksofonistom Janom Gričarjem ter v duu s violončelistko Katarino Leskovar. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri Stefanu Hussongu, Mie Miki, Corradu Rojacu, Jamesu Crabu, Friedrichu Lipsu, Ivanu Battistonu in drugih.
Kot solist je nastopil s Pihalnim in Godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Koncertiral je že na številnih slovenskih festivalih ter glasbenih ciklih (Festival Lent, Festival Ljubljana, GM oder, v različnih ciklih Glasbene mladine Ljubljanske, Noč slovenskih skladateljev, Glasbene nedelje v Unionu, Glasbeni abonma Allegro itd.), predstavil pa se je tudi izven meja (Nemčija, Finska, Italija, Francija, Belgija). S težnjo po nenehnem odkrivanju novih glasbenih razsežnosti sodeluje s številnimi slovenskimi skladatelji sodobne klasične glasbe, sam pa svojo afiniteto do novosti v glasbi povzame takole: »Preizkušam se z novimi skladbami, všeč mi je novodobnost, iskanje novih pogledov ter izzivov.«

V Ženevi rojena Valentine Collet je začela študij oboe na konzervatoriju Supérieur de Musique de Genève pri profesorju Rolandu Perrenoudu. Nadaljevala ga je pri Emmanuelu Abbühlu na državni glasbeni akademiji v Baslu ter na visoki glasbeni šoli v Manheimu. Kot Erasmus študentka je v Parizu, na konzervatoriju National Supérieur de Musique, študirala pri Davidu Walterju. Pedagoško diplomo je prejela leta 2007, koncertno leta 2010 in diplomo za solistko v orkesteru leta 2012. Preden je nadaljevala študij v Frankfurtski Ensemble Modern Academie, kjer je leta 2014 zaključila magisterski študij, se je Valentine izpopolnjevala na mojstrskih klasih pri profesorjih: Maurice Bourgue, Alexei Ogritchouk, Jean-Louis Capezzali in Jacques Tys. 
Udeležila se je nekaterih najodmevnejših tekmovanj: Concours des Jeunesses Musicales Suisse (2. mesto), Concours de Riddes 2008, The Sony International Music Competition 2009, Hochschulinternen Kammermusik Wettbewerb Freiburg 2009 (2. mesto), Concours International de Genève 2010, ARD Wettbewerb 2011 in Nikati Wettbewerb 2014 in 2015. Prejela je štipendijo fundacije Irène Dénéréaz in štipendijo Yehudi Menuhin Live Music Now Rhein-Neckar.
Med študijem je svoje izkušnje krepila v orkestrih v Bielu, Baslu in Manheimu. Med letoma 2010 in 2011 ter leta 2014 je bila del Lucerne Festival Academy, kjer je sodelovala s Pierreom Boulezom, Petrom Eötvösem, Davidom Robertsonom, Suzanno Mälkki in člani Ensemble Intercontemporain.
K sodelovanju so jo povabili številni orkestri: Opernhausorchester Zürich, Ensemble Intercontemporain Paris, Ensemble Contrechamps, Ensemble Modern, Kammerorchester Basel, Orchestre de chambre de Genève, Ensemble Vocal et Instrumental de Lausanne, Ensemble Lemniscate. Med ostalimi sodelujoči imeni s katerimi je sodelovala so: Dan Ettinger, Jonathan Nott, Peter Rundel, Beat Furrer, David Robertson, Heinz Holliger, Giovani Antonini, Michel Corboz, Laurent Gendre, Alexander Mayer, Johannes Schläffli, Frank Ollu, Brad Lubman in drugi. Od leta 2009 je članica Orchestre de chambre Fribourgeois. Oboo poučuje na ženevskem glasbenem konzervatoriju od leta 2015.

Več o koncertu ter nakupu vstopnic