09.06.2017

Verdijev četverec in Nesrečniki

Opera SNG Maribor bo v sezoni 2017/18 predstavila Nesrečnike, začela sodelovanje s Trstom in po štiridesetih letih ponudila Mesečnico.

Jaša Lorenčič

Antonio Tasca, Paolo Rodda, Simon Krečič, Stefano Pace, Danilo Rošker, Diana Koloini, Edward Clug
Foto: SNG Maribor

Ko je Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, v petek, 26. maja, govoril o izredno uspešni minuli sezoni, je gotovo v precejšnji meri meril na Opero. Že v tretje je v mariborskem mestnem parku pred vsaj desettisočglavo množico uspela Operna noč v parku (kar bodo skušali v nekoliko manjšem obsegu ponoviti 15. junija v Gaju), ansambel se bo na Festivalu Lent znova predstavil na otvoritveni večer 23. junija z La Traviato, nato pa odšel z Grkom Zorbo na gostovanje v Italijo, deželo, s katero se bo začelo sodelovanje v novi sezoni 2017/18.

V prihodnji sezoni bo SNG Maribor namreč začel sodelovati s Teatrom Verdi iz Trsta, zato je vodstvo mariborske hiše ob prisotnosti superintendanta gledališča Stefana Paceta, generalnega direktorja Antonia Tasca ter umetniškega direktorja Paola Rodda napovedalo za naslednjo sezono gostovanje baleta Giselle v Trstu v decembru, februarja gostovanje tržaškega simfoničnega orkestra v Mariboru v okviru Simfoničnega cikla in gostovanje mariborskega opernega zbora na koncertu s tržaškim orkestrom v Trstu. Mariborsko občinstvo si bo v »srečni poroki« obeh hiš, kot je sodelovanje poimenoval Pace, lahko ogledalo eno izmed opernih uprizoritev v Trstu.

»Repertoar smo zastavili malo bližje širši publiki: La Bohème bo ponudil vse glavne soliste, z Močjo usode (La Forza del Destino) pa postavljamo na oder produkcijo iz leta 2011. Je ena najuspešnejših in mislimo, da še ni povedala zadnje besede, videli so jo namreč lahko v Veroni, Sofiji in Tel Avivu,« se je skozi repertoar sprehodil Simon Krečič, umetniški direktor Opere, ki je izpostavil, da La Sonnanbula (Mesečnica) »ni bila štiri desetletja na mariborskem odru, velja pa jo šteti za novo repertoarno obogatitev v slogu belcanta; režiral jo bo mednarodno priznani operni interpret Hugo de Ana«. Opera poudarja, da bosta v La Bohème zablesteli mariborski sopranistki Sabina Cvilak in Petya Ivanova

V SNG Maribor sledijo trendu priljubljenosti muzikalov, saj imajo ti po besedah vodstva uveljavljeno tradicijo v hiši: »My Fair Lady je namreč dobro sprejeta, Nesrečnike (Les Miserables) pa bo v prvi slovenski uprizoritvi režiral Stanislav Moše iz Narodnega gledališča v Brnu.« Krečič je priznal, da bodo imeli resda precej ponovitev iz prejšnjih sezon, vendar je poudaril, da se jim zdi škoda, da ne bi ponovili uspešnih predstav, kot so Glorious, My Fair Lady, Traviata in Turandot. »Obenem pa ponovitve pomenijo, da bomo v eni sezoni lahko videli kar štiri velike Verdijeve opere!«

Šest simfoničnih koncertov bo temeljilo na vsaj enem slovenskem delu. »Izpostavil bi Nino Šenk, nastopili pa bodo tudi mednarodno uveljavljeni slovenski solisti in virtuozi: flavtist Martin Belič, violončelist Jaka Stadler in pianistka Dubravka Tomšič, tudi dirigenti pa so v lepem odstotku slovenskega porekla,« je še povedal Krečič in z ozirom na širino ponudbe izpostavil uveljavljeni komorni cikel Carpe artem (tokrat pod nazivom Mozaik sveta), kjer se bodo v ciklu Glas iz davnine zvrstili koncerti pianista Nejca Lavrenčiča, Opera pa pripravlja še tradicionalni zborovski božični koncert in božično-novoletni koncert simfoničnega orkestra.