03.12.2020

Violinistka Lana Trotovšek dobitnica nagrade Prešernovega sklada

Znani so prejemniki najvišjih državnih nagrad za umetniške dosežke za leto 2021. Prešernove nagrade bodo tradicionalno podelili na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja 2021.

Press info

Lana Trotovšek
Foto: www.lanatrotovsek.info

Z Ministrstva za kulturo RS so na današnjo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna sporočili dobitnike Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada za leto 2021. V skladu z odločitvijo in sklepi Upravnega odbora Prešernovega sklada prejmeta Prešernovo nagrado leta 2021 pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.

Nagrado Prešernovega sklada leta 2021 prejmejo naslednji ustvarjalci: pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih, gledališki režiser Tomi Janežič za režije v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj in arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Tem Čatež.

"Violinistka Lana Trotovšek spada med mlajšo generacijo slovenskih vrhunskih poustvarjalcev. Trenutno živi in deluje v Londonu, z umetniškimi projekti pa se predstavlja tudi širom po svetu. Kot solistka je koncertirala s prestižnimi orkestri kot so Londonski simfonični orkester, Orkester Mariinskega gledališča in Moskovski solisti, z vrhunskimi dirigenti (Valeri Gergijev, Rafael Payare, Gianandrea Noseda) in s komornimi glasbeniki velikega kova (Juri Bašmet, Sergej Krilov, David Cohen idr.). Solistične interpretacije Lane Trotovšek se odlikujejo po izrazito osebnem tonu ter občutljivem glasbenem niansiranju. Njene izvedbe temeljijo na razumevanju in dobrem poznavanju različnih stilnih obdobij, jasno pa so izražene tudi z individualnim in sugestivnim glasbenim pripovedovanjem.

V okviru 68. Festivala Ljubljana je Lana Trotovšek ob spremljavi pianistke Marie Canyigueral avgusta 2020 v treh zaporednih večerih izvedla vse Beethovnove Sonate za violino in klavir. Tako obsežna glasbena dela so za izvajalca izjemen izziv in zelo zahteven zalogaj, ne le zaradi samega obsega, ampak tudi po tehnični zahtevnosti, fraziranju in interpretacijski izpovedi. Violinistka Lana Trotovšek je partiturni zapis izvedla premišljeno, s široko dinamično paleto in tehnično dovršenostjo, z avtentičnimi interpretacijami pa je našla pravšnje ravnovesje med liriko in dramatiko Beethovnove glasbe. Med ključne dosežke v zadnjem obdobju izpostavljamo še: zgoščenko z deli skladatelja Eduarda Napravnika s pianistom Ludmilom Angelovim, izvedbo koncerta Venus Blazing skladateljice Deidre Gribbin v Belfastu, celovečerni solistični recital s pianistko Mario Canyigueral v Londonu, izvedbo skladbe Inventiones ferales Uroša Kreka z orkestrom Akademije za glasbo UL v Celovcu, izvedbo Mendelssohnovega violinskega koncerta v Šanghaju, izvedbo skladbe The Lark Ascending z orkestrom Slovenske filharmonije in dvojnega violinskega koncerta J. S. Bacha v Beirutu."

(Odlomek iz obrazložitve: dr. Karolina Šantl Zupan)