16.01.2020

Akordeonist Luka Juhart dobitnik nagrade Prešernovega sklada

Znani so letošnji Prešernovi nagrajenci. Simbolično so jih v sredo, 15. januarja 2020 razglasili v ljubljanski Operi. Nagrade bodo tradicionalno podelili 7. februarja.

SIGIC

Luka Juhart
Foto: Andrej Grilc

Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejmeta koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek ter fotograf Stojan Kerbler. Nagrade Prešernovega sklada pa poleg glasbenika Juharta prejmejo oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj.

Luka Juhart je akordeonist, skladatelj in pedagog – vsestranski glasbenik, ki ne priznava specializacije na eno samo področje. Kot akordeonist se je v mednarodnem prostoru, posebej nemško govorečem, uveljavil kot eden najbolj iskanih izvajalcev sodobne glasbe. Njegov pogled na sodobno glasbo se vztrajno zaklinja zoper omejevanje, saj se pri svojem delu ne giba le v območju, ki ga glasbeniku odmerja institucija srednjeevropske glasbene tradicije – rad tudi improvizira, od leta 2013 pa tudi sklada.

Akordeonist in skladatelj Luka Juhart nagrado prejme za umetniške dosežke v zadnjih treh letih:

"Luka Juhart se je uveljavil kot eden najvidnejših interpretov na akordeonu, zlasti na področju sodobne glasbe, na katerem to glasbilo pridobiva vse pomembnejše mesto. Pri igranju sodobne glasbe Juhart ne išče samo niše, ampak lahko v njej tembolj razvije svojo strast do zvoka. V zasledovanju te strasti pa iz meha svojega glasbila vselej iztisne pravšnjo silovitost in skrbno obarvane tonske nianse. Vsaki skladbi se posveti do potankosti. Z znanjem, delovno etiko in osebno umetniško kredibilnostjo uresničuje notni zapis, a ga vedno zanima tudi ustvarjalni dialog s skladatelji. Zato je doma in v tujini iskan interpret. Zadnja leta se Juhart predstavlja tudi kot skladatelj. Eden njegovih osrednjih dosežkov je delo Unleashed, napisano za njegov duo, v katerem ustvarja s skladateljem in klarinetistom Urošem Rojkom. Skladba je pokazala, kakšno notranjo moč lahko pridobi glasba, ko se izmakne strogi delitvi med avtorjem in izvajalcem. Luka Juhart v glasbi ne išče delnih rešitev. Glasba zanj ni kariera, ampak nujnost, ki ga vodi med interpretacijo, ustvarjanjem, improviziranjem in poživljanjem glasbene scene. V vseh pogledih je namreč celovit glasbenik." (Odlomek iz obrazložitve glasbenega urednika Primoža Trdana)

Vabljeni k branju intervjuja Iskalec novih pristopov, programskih idej, zvokov in skladb, ki ga je lanskega decembra z Juhartom za spletno revijo Odzven naredila Marina B. Žlender.

Juhart in Rojko