11.12.2018

Vox Arsana med osmimi izbranimi skupinami v projektu The Worldwide Holiday Special

Behind the Mic je spletni portal za zborovodje in študente, posvečen vokalni glasbi. Ustvarjalci na njem objavljajo pogovore z vodilnimi akterji s področja vokalne glasbe.

Sigic

Vox Arsana

Projekt Worldwide Holiday Special je praznični koncert na portalu YouTube, na katerem se predstavlja osem vokalnih skupin z vsega sveta. Nastal je v sklopu portala Behind the Mic. Povezuje ga sopranistka Cheryl Bentyne, dolgoletna članica znamenite jazzovske skupine The Manhattan Transfer. Priredbe vsebujejo minimalno inštrumentalno spremljavo, ali pa so a capella. Producenti skozi glasbo nagovarjajo svet k harmoniji med prazniki in upajo, da se bodo ti občutki obdržali tudi naprej v prihajajoče leto. Koncert se zaključi s skupno pesmijo vseh nastopajočih Christmas Time is Here, ustvarjeno s tehnologijo, ki jo poznamo že od projektov virtualnega zbora Erica Whitacra ter nekaterih vokalnih skupin, na virtualnem video zidu.

Vox Arsana spada med vodilne vokalne zasedbe v jugovzhodni Evropi. V njihovi odrski eksplozivnosti je zajet moderni swing, začinjen z bogatimi harmonijami, virtuoznimi ritmi jazza ter dinamično barvitostjo večglasnega petja. Na svojih koncertih vas popeljejo v svet vokalne ekstaze v stilu legendarnih zasedb Manhattan Transfer in New York Voices. Pričujočemu projektu so se pevci pridružili s skladbo O Come, All Ye Faithful, v priredbi Sama Ivačiča.

In kako je prišlo do sodelovanja? Samo Ivačič: "Producenti so na strani YouTube našli naš videospot Over the Rainbow in nas že predlani kontaktirali, da so z nami naredili video intervju (to je njihova stalna praksa - intervjuvali so že številne pomembne posameznike in vokalne skupine iz sveta vokalne glasbe). Potem pa so nas ob snovanju te oddaje povabili k sodelovanju."

Koncert si lahko ogledate TUKAJ.