19.03.2020

Z Jazzvo na kavo ob novem ploščku

Vokalna skupina Jazzva je prvenec napovedovala kar nekaj časa, luč sveta pa je ugledal februarja.

Tanja Benedik

Jazzva v ČinČinu
Foto: Tanja Benedik

Vokalna skupina Jazzva je prvenec napovedovala kar nekaj časa, luč sveta pa je ugledal februarja. Na njem je sedem skladb, sedmica je namreč Jazzvina številka – sedem pesmi za sedem članov skupine. Število pesmi je posledica izbora, iz repertoarja so namreč želeli izbrati tiste, ki so res postale njihove in predstavljajo neke vrste mejnike v delovanju zasedbe pri odkrivanju različnih glasbenih stilov in sodelovanju z novimi avtorji. Predvsem pa pesmi predstavljajo različne obraze in izraze njihove glasbene ustvarjalnosti. Vidi se, da si je skupina z razlogom vzela čas, saj je rezultat poleg izvedbene plati tudi produkcijsko zelo kakovosten. Producentsko vlogo je prevzel Samo Vovk, snemalec je Jure Matoz, ki je s Klemnom Brezavščkom in Iztokom Zupanom tudi oblikovalec zvoka, oblikovanje zunanje podobe in fotografijo pa je prispevala Jana Jocif. Že naslovnica pove vse: gre za pevke in pevce, ki spoštujejo svoj glas, ki je le en in kot tak lasten in edinstven. Jazzvin je, kot se je članom zapisalo v knjižici, čustven, poln energije, včasih živahen in ritmičen, drugič otožen in zamišljen. Tisti, ki Jazzvo spremljamo od začetka, se ne bi mogli bolj strinjati.  Število pesmi je posledica izbora, iz repertoarja so namreč želeli izbrati tiste, ki so res postale njihove in predstavljajo neke vrste mejnike v delovanju zasedbe pri odkrivanju različnih glasbenih stilov in sodelovanju z novimi avtorji. Predvsem pa pesmi predstavljajo različne obraze in izraze njihove glasbene ustvarjalnosti. Vidi se, da si je skupina z razlogom vzela čas, saj je rezultat poleg izvedbene plati tudi produkcijsko zelo kakovosten.

Umetniška voditeljica skupine je od začetka Jasna Žitnik, ki je prispevala štiri priredbe na zgoščenki (ljudske Zrejlo je žito, Predinove Čakaj me, Sossove popevka V Ljubljano in Mountsove Electricity), izjemna priredba Privškove Nad mestom se dani je delo Nataše Kocjančič, Marco Obersnel pa je priredil skladbo Dog Days are Over skupine Florence & the Machine. Največje presenečenje je izrazito zvočno polna ter kljub priredbi za zgolj žensko triglasje prirejena skladba Bleeding Rivers Sophie Mallie (Copper Wimmin), tokrat v različici Anje Hrastovšek.

Album je skupina predstavila na koncertu v ljubljanskem ČinČinu. Poleg večine skladb z albuma smo slišali še znan Jazzvin železni repertoar: skladbe Fever (Peggy Lee), Šuštarski most, Jacksonov medley, Can't Feel My Face (The Weeknd) pa priredbi ljudske Bejži ftiček (Jasna Žitnik) in Spominčice (Veronica Emer), s katerima se je Jazzva zelo uspešno predstavila na lanski zborovski Evroviziji in dosegla tretje mesto. Pesem All about that bass (Meghan Trainor v prir. Jasne Žitnik) je kot dodatek lepo zaokrožila spored, v katerem so se vsi člani skupine izkazali tudi kot solisti. Pri eni od skladb se jim je pridružila nekdanja članica Maša Simčič

Trenutno Jazzvo sestavljajo sopranistka Katja Kovačič, mezzosopranistka Jasna Žitnik, altistka Anja Hrastovšek, tenorist Jon Leskovec, baritonist Klemen Dovjak, basist Andrej Perdih in beatboxer Anej Kebrič. Skupina še naprej širi in gradi Ljubljana Vocal Festival in za konec leta pripravlja nov tematski glasbeni projekt, glede katerega pa so vsi še skrivnostni.