10.04.2017

Združenje TENSO prvič gostuje v Sloveniji

V Slovenski filharmoniji bo od 19. – 21. aprila prvič v Sloveniji delavnica za zborovske dirigente in skladatelje pod okriljem združenja TENSO.

Press info

Združenje TENSO prvič gostuje v Sloveniji
Foto: Spletna stran SF

Evropsko združenje profesionalnih komornih zborov TENSO vsako leto organizira festival na izbrano temo, pripravi dve delavnici za mlade skladatelje, delavnico za zborovske dirigente, mladim pevcem povsod po Evropi nudi možnost izobraževanja in koncertiranja v okviru poletne pevske šole v Evropskem komornem zboru Tenso.

Združenje TENSO je evropski projekt, v katerem sodeluje 19 izbranih pevskih zborov, med njimi tudi Zbor Slovenske filharmonije. Le ta je namreč na mednarodni konferenci v Parizu maja 2016 dosegel polnopravno članstvo v prestižnem evropskem združenju profesionalnih pevskih zborov TENSO, kar pomeni veliko priznanje njegovemu delovanju.

Na evropskem štiriletnem razpisu Creative Europe je TENSO vzbudil pozornost s programom povezovanja poezije in glasbe na temo 1. svetovne vojne. Ker je Slovenija zapisana v zgodovino tudi po Soški fronti, združenje TENSO prvič gostuje v Srednji Evropi. Prvi del prireditve bo gostila Slovenska filharmonija v Ljubljani, drugi, festivalski del, pa Kulturni dom Nova Gorica.

Na mednarodnem natečaju za mlade skladatelje je bil letos izbran tudi slovenski skladatelj David Veber. Demonstracijski zbor na obeh delavnicah bo Zbor Slovenske filharmonije, ki ga vodi dirigentka Martina Batič, delavnici pa bodo vodili mednarodno priznana dirigenta Grete Pedersen, Tonči Bilić in skladatelji James Wood, Fabio Nieder ter Leo Samama.

Več informacij in obvezna registracija (lahko se prijavite zgolj kot pasivni udeleženci, število mest je omejeno): TUKAJ