09.03.2017

ZKP RTV tokrat predstavila enajst novih nosilcev zvoka

Na novinarski konferenci so predstavili enajst novih zgoščenk, o katerih so v pogovoru z vodjo založniške dejavnosti ZKP Mojco Menart in ob glasbenih odlomkih spregovorili ustvarjalci in soustvarjalci projektov.

Tanja Benedik

ZKP RTV tokrat predstavila enajst novih nosilcev zvoka
Foto: Tanja Benedik

Prvi se je predstavil violinist Žiga Brank, ki je posnel 24 Capricciov op.1 Niccolòja Paganinija. Odločitev za snemanje prav teh je bila kljub že številnim posnetkom tega opusa pravilna, kar že kažejo zelo pozitivni odzivi glasbenih kolegov in profesorjev. Spremno besedilo je prispevala muzikologinja Monika Kartin.

Trobentač Franc Kosem je posnel zgoščenko Reflections, na kateri so zbrana dela slovenskih in tujih avtorjev, ki prikazujejo, kako se je trobenta šele v 20. stoletju razvila v solistični koncertni  inštrument. Spremni tekst o programu je delo muzikologa Gregorja Pompeta.

Bratje Feguš, ki skupaj ustvarjajo v Feguš quartetu, so na zgoščenki zbrali dela skladateljev, ki so kakorkoli povezani z mestom Maribor od začetka 20. stoletja do danes. Med drugim tudi delo njihovega očeta, Maksimilijana Feguša, ki v Godalnem kvartetu št. 1 opisuje njihovo otroštvo od otroškega joka do uspavanke, zasnoval pa ga je na začetnicah priimka, na tonih f, e in g.

Luč sveta so ugledale štiri zgoščenke s pregledom ustvarjanja skladateljice Nine Šenk. 10 let in 20 skladb, ki predstavljajo ne le Šenkovo kot plodno ustvarjalko, temveč tudi številne aktivne izvajalce slovenske sodobne glasbe. Predstavitev je napisal Primož Trdan.

ZKP RTV je ena redkih, če ne celo edina, ki izdaja tudi kakovostno glasbo za otroke. Tako so v zadnjem obdobju z Otroškim pevskim zborom RTV Slovenija (zborovodkinja Anka Jazbec), pevskimi solisti, Boštjanom Gorencem ter inštrumentalisti Big banda in Simfoničnega orkestra RTV posneli muzikal Zmaj v Postojnski jami. Avtor besedila je Milan Dekleva, zgodbo je uglasbil Jaka Pucihar. Ob zgoščenki so izdali knjigo, v kateri so tudi klavirski izvlečki in podrobna navodila za izvedbo predstave, tako da bo lahko izjemen pripomoček tudi za šole.

Nič manj pedagoško uporaben je četrti Violinček, za katerega skladbe nastajajo že osem let, ureja pa ga Matej Jevnišek. Prinaša 23 novih otroških pesmi, ki jih spremlja knjižica z notnim zapisom ter posnetimi spremljavami, za katere se koda za prenos z interneta skriva v škatlici zgoščenke. Violinček si je prav s svojo dostopnostjo že utrl pot v šolske učilnice in pevske zbore. In kot je rasel Violinček, rastejo tudi skladbe, ki so tokrat po tematiki in sodobnih uglasbitvah namenjene tudi učencem tretje triade osnovne šole.

Uredništvo 1. programa Radia Slovenija že 50 let pripravlja cikel oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Tako se v arhivu radia skriva že več kot 3000 oddaj in preko 30.000 posnetkov ljudske glasbe. Zgoščenka ob tej častitljivi obletnici vsebuje uvodno špico, ki jo je leta 1966 prav za ta namen napisal Uroš Krek, posnetek z lanske jubilejne oddaje, kjer je zapela ljudska pevka Anica Lazar, ki je pela tudi v prvi oddaji leta 1966, izbor terenskih posnetkov in novo simfonično delo Alda Kumarja, Slovensko suito za orkester. Urednica oddaje in pričujoče izdaje je Simona Moličnik.

Aldo Kumar je tudi avtor oratorija Tehtanje duš, ki je nastal za božični koncert Simfonikov RTV in ga je prenašal Radio Slovenija in posnetek posredoval tudi v Evropsko mrežo radijskih postaj. Tu so moči pod vodstvom Simona Krečiča z orkestrom združili APZ Tone Tomšič, Milko Lazar in pritrkovalci iz Šentvida pri Stični.

Godalni kvartet Dissonance se je zbral za izvedbo Godalnega kvarteta Lojzeta Lebiča, 30 let po nastanku skladbe, leta 2014. Zatem so se odločili, da ostanejo skupaj, rezultat pa je zgoščenka z že omenjenim Lebičevim kvartetom, kateremu so dodali še Scratch Vita Žuraja ter Mozartov Godalni kvartet št. 19 v C-duru (Disonance - Disonančni).

Glasbo 17. stoletja pa so poustvarili člani ansambla Ri-Cercare, violinistka Mojca Gal, kitarist Sam Chapman, čembalist Markus Hünninger in gambist Domen Marinčič. Osrednje delo na zgoščenki so violinske sonate Jana Ignaca Františka Vojte, ki jih dopolnjujejo slogovno podobna, a raznolična dela Brada, Buxtehudeja, Vivianija in Frobergerja.