06.07.2021

39. Festival Radovljica 2021

Festival Radovljica bo letos potekal v običajnem obsegu. Na njem bo nastopilo 47 glasbenikov iz 13 držav. Repertoar bo segal od 9. do 19. stoletja.

Tomaž Gržeta

Iz tiskovne konference letošnje edicije Festivala Radovljica.
Foto: Tomaž Gržeta

V ponedeljek, 28. junija, je v dvorani Občine Radovljica potekala novinarska konferenca, na kateri je bila predstavljena letošnja, že 39. sezona Festivala Radovljica. Ta bo letos že petnajstič potekal pod vodstvom in pokroviteljstvom iste uigrane zasedbe: umetniški vodja – snovalec sporedov je slovenski strokovnjak za staro glasbo, gambist in čembalist Domen Marinčič, za organizacijski okvir skrbi Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica in njegova predsednica Marija Kolar, festival pa podpirata Ministrstvo za kulturo in Občina Radovljica.

Prisotne je pozdravil župan ter predal besedo gospe Kolar, ki se je med drugim ozrla na obiskanost lanskega festivala, ki je moral biti izpeljan v izrednih razmerah ter v skladu z varnostnimi ukrepi. Zato se ga je lahko udeležila le dobra polovica običajnega števila poslušalcev oziroma zainteresiranih obiskovalcev. Za letos veljajo nekoliko milejši ukrepi, zato si organizatorji festivala obetajo nekoliko boljšo udeležbo, okrog tri četrt normalne. Kar pa nikakor ne pomeni, da je zanimanja za festival kakorkoli manj kot v preteklih letih, ravno nasprotno. Letošnji Festival Radovljica bo na veliko veselje organizatorjev ponovno obsegal svojih standardnih deset koncertov in spremljevalnih dejavnosti, kot je v zadnjih letih uveljavljeni mojstrski tečaj kljunaste flavte. Dogodki bodo potekali na uveljavljenih lokacijah: v baročni dvorani radovljiške graščine, v cerkvi sv. Petra v Radovljici in v Marijini cerkvi v Velesovem. Do vseh bo, kakor smo že vajeni, obiskovalce festivala vozil brezplačni avtobus iz Ljubljane.

Besedo je prevzel umetniški vodja, Domen Marinčič, ter predstavil vsebinsko plat letošnjega festivala. Izpostavil je, da bo letos festival potekal v običajnem obsegu in da bo na njem nastopilo 47 glasbenikov iz 13 držav. Repertoar bo segal od 9. do 19. stoletja, medtem ko bo polovica sporedov na tak ali drugačen način povezana s Slovenijo – bodisi prek repertoarja ali izvajalcev. Tako se nadaljuje vsebinski cikel koncertov z glasbo iz zapuščine ljubljanskega škofa Tomaža Hrena oziroma arhiva ljubljanske stolnice, s solističnim recitalom se bo predstavil slovenski virtuoz na lutnji Bor Zuljan, ponovno bo zvenela glasba Eduarda de Lannoyja, ki je del življenja preživel na dvorcu Viltuš pri Mariboru, slovenski ansambel musica cubicularis pa bo izvedel Telemannove Pariške kvartete. Poleg tega bo zvenela beneška baročna glasba v izvedbi zasedbe Sonatori de la Gioiosa Marca, na »Bachovih« orglah v Velesovem Bachova glasba za orgle in orkester, člani ansambla Alta Bellezza bodo predstavili burgundsko glasbo mestnih piskačev 15. stoletja, na sporedu bodo Buxtehudejeve virtuozne godalne sonate, člani ansambla Sequentia pa bodo predstavili pesmi o koncu sveta, kakor so si ga v 11. stoletju zamišljali v nemških samostanih. Zanimivost bo vsekakor tudi glasba judovskega baročnega skladatelja Salomona Rossija ter novonastale uglasbitve v Rossijevem slogu, ki jih ustvarja Elam Rotem in izvaja s svojim ansamblom Profeti della Quinta.

Marinčič je poudaril srečno okoliščino: ne lani ne v vseh preteklih letih njegovega umetniškega vodenja festivala ni bilo nobenih zapletov ali odpovedi. Izrazil je upanje, da bo tako tudi letos in prihodnje leto, ko bo festival obeležil častitljivi jubilej – 40 let delovanja! Na temo obletnice je spregovoril župan, Ciril Globočnik, ter zatrdil, da bo Občina Radovljica podpirala Festival Radovljica tudi v prihodnje. Podpora Ministrstva za kulturo sicer še ni zagotovljena, festival se letos jeseni ponovno prijavlja na razpis in se poteguje za naslednja štiri leta državnega financiranja. Upajmo, da bo ministrstvo tako kot do sedaj prepoznalo enkratnost in izjemno kvaliteto tega festivala ter mu zagotovilo podporo za nadaljnje delovanje. Konferenco je sklenil podpis pogodbe o sodelovanju med Občino Radovljica in Društvom ljubiteljev stare glasbe Radovljica, s katerim letošnji Festival Radovljica še simbolično odpira vrata ljubiteljem vrhunske klasične glasbe.

Več o programu festivala, ki bo potekal med 6. in 22. avgustom, najdete TUKAJ.