29.09.2022

55 let oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi in 110 letnica rojstva mojstra  Adamiča.

30. septembra bo slavnostna prireditev z izvedbo novega dela, mojstru Adamiču pa bo posvečen cikel oddaj.

Press info

Radio Slovenija

Oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi že 55 let vsak torek nagovarja poslušalke in poslušalce prvega programa Radia Slovenija z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Avtorica oddaj v zadnjih letih je Nika Rožanc, urednica pa mag. Simona Moličnik, ki trdi: »Ljudska glasba ni nekaj, kar bi nam bilo všeč samo po sebi, zaradi svoje glasbene lepote. Ljudska glasba ima v sebi veliko več. Ima zvok in izraz, ki potujeta skozi stoletja in sta vgrajena v naš genski kod. V teh vsebinah se zelo preprosto, a hkrati tako kompleksno razgrinjajo skrivnosti in modrosti življenja. Poznavanje in razumevanje duhovne kulture preteklega nas ne le bogati, temveč nam pomaga razumeti družbeno, kulturno in umetniško prepletanje sedanjosti.«

Obletnico bodo počastili z novim glasbenim delom z naslovom Črjanske pravljice. To je suita za simfonični orkester in soliste, programsko zasnovana na lokalni mitologiji Črne na Koroškem, ki jo je po Vinku Möderndorferju priredil Rok Andres, idejno pa zasnoval dr. Tomaž Simetinger. Avtor simfonične suite za orkester je skladatelj Lojze Krajnčan.

Ob Simfoničnem orkestru RTV Slovenija bodo nastopile solistka Zvezdana Novaković in Maroltovke z Jasno Žitnik Remic. Zgodbe bo pripovedoval dr. Tomaž Simetinger, dirigiral bo Lojze Krajnčan.

V glasbenem izrazu se bodo odstrle zgodbe o žal ženah, kralju Matjažu, babi Jagi in druge. Pripovedoval jih bo etnolog in kulturni antropolog, domačin, Čerjan dr. Tomaž Simetinger.

Delo bo krstno izvedeno 30. septembra 2022, ob 20.00 na slavnostni prireditvi v kulturnem domu Črna na Koroškem, z neposrednim prenosom na Prvem programu Radia Slovenija.

Od torka, 4. oktobra, bo ob 22.30 na Prvem programu Radia Slovenija v okviru oddaje 41 stopinj vročine na sporedu cikel oddaj o skladatelju, dirigentu in pianistu Bojanu Adamiču. Mojstru, ki se je rodil pred 110 leti.