17.01.2017

A capella na Ljubljanskem gradu

Ljubljanski grad v sodelovanju z glasbeno agencijo impuls.art pripravlja cikel a capella glasbe, ki bo obsegal štiri koncerte. Prvi na sporedu 26. januarja.

Press

A capella na Ljubljanskem gradu
Foto: www.ljubljanskigrad.si

Stanovska dvorana Ljubljanskega gradu bo prizorišče koncertov vokalnih skupin, ki nastopajo brez glasbene spremljave. 26. januarja bodo organizatorji gostili italijansko zasedbo Alti & Basi, ki je bila ustanoveljena leta 1994 v Milanu. Koncertni spored zasedbe obsega več skladb, ki si spisane posebej za ta sestav, sicer pa zasedbo odlikuje dinamično prehajanje med različnimi in raznolikimi glasbenimi žanri. Zasedba je prejemnik številnih nagrad, dvakrat pa je bila nominirana tudi za prestižno nagrado CARA, ki velja za najpomembnejšo nagrado na področju a capella glasbe. 

Do zaključka cikla se bodo na odru Stanovske dvorane zvrstile še tri domače zasedbe. 23. februarja v goste prihaja vokalna skupina Bee Geesus, ki bo svoj večer posvetila gospelu. Gre za številčno veliko zasedbo, ki v svoje aranžmaje vključuje tudi beatbox in vocal play, kar je med izvajalci gospela dokaj redek pojav. Zbor deluje pod umetniškim vodstvom Mateja Virtiča. Natančno mesec dni kasneje, 23. marca, bo nastopil Slovenski oktet, ki v letošnjem letu obeležuje spoštljivih 65 let obstoja in delovanja. Vse od prvega nastopa leta 1951 v Slovenski filharmoniji je Slovenski oktet eden najvidnejših predstavnikov slovenske vokalne komorne glasbe. Repertoar zasedbe je zelo širok, obsega domala vsa obdobja resne glasbe pa tudi ljudsko glasbo številnih narodov. Posebno skrb namenja izvajanju in predstavljanju slovenske glasbene ustvarjalnosti. Od leta 2008 zasedbo vodi Jože Vidic, prvak opernega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Finalni nastop na gradu čaka zasedbo Bassless. Nastopila bo 13. aprila, njen spored pa bo obsegal priredbe širokega spektra glasbenih žanrov, od popa in rocka do jazza in bluesa. Predstavili bodo tudi svoje lastne avtorske skladbe. Za svoj videospot Stuck (Caro Emerald) je bila zasedba lani nominirana za nagrado CARA. 

Več o ciklu in izvajalcih lahko preberete: TUKAJ