06.03.2018

Brezmejna disonanca 2018 (6. marec - 31.maj 2018, Gradec, Dunaj, Ljubljana)

Brezmejna disonanca predstavlja kreativno mednarodno platformo in koncertni cikel.

Press info

Brezmejna disonanca 2018
Foto: KUD Mreža

Brezmejna disonanca predstavlja kreativno mednarodno platformo in koncertni cikel, ki sta ju lani zasnovala Nataša Serec in Laszlo Juhasz, kuratorja glasbenega cikla FriForma. Beseda brezmejna označuje pristop do improvizirane glasbe, v kateri glasbeni akterji_ke združijo svoje ideje in tehnike prvikrat, brez predhodnega (s)poznavanja, ter svobodno improvizirano glasbo izvajajo z instrumenti in glasovi. Edino pravilo je, da se sodelujoči_e glasbeniki_ce osredotočajo na poslušanje igranja so-glasbenikov_c in drug drugemu_i dopuščajo svobodo v izraznosti. Takšen pristop do glasbe zahteva izjemno občutljivost in medsebojno zaupanje, ki sta redki in pozabljeni vrednoti v današnji družbi. Beseda brezmejna obenem odstira čas, v katerem bivamo, kjer so geografske in ideološke meje znova togo prezentirane med pokrajinami, državami in nacijami. Na drugi strani pa pojem disonanca povzema neidiomatsko improvizirano glasbo kot žanr, v katerem so harmonija, melodija in ritem prisotni na nekonvencionalen način.

Letošnji del koncertnega cikla FriForma / Brezmejna disonanca se bo odvijal v Gradcu, na Dunaju in v Ljubljani med 6. marcem in 31. majem. Trije slovenski, avstrijski in madžarski glasbeniki_ce bodo prvič muzicirali v treh mednarodnih tričlanskih zasedbah. Cilj projekta je vzpostavitev kreativnega umetniškega ustvarjanja in mednarodnega sodelovanja mladih umetnikov_c iz Slovenije, Avstrije in Madžarske, ki se kalijo na področju svobodne improvizirane glasbe, v dolgoročnem smislu. S platformo odpiramo diskusijo, izmenjavo misli in idej, muziciranje in kreativno sodelovanje brez meja tako na geografski kot umetniški ravni. Izbrani glasbeniki_ce v letu 2018 so Gašper Livk, Tilen Lebar in Dre Hočevar iz Slovenije; Gabriele Drab Jakob Gnigler in Christine Schörkhuber iz Avstrije, Reka Kutas, Szilárd Benes in Bálint Bolcsó iz Madžarske. 

Koncerti v Ljubljani se snemajo in nato izidejo kot zvočni posnetek. Prvi posnetek poimenovan Put (Markus Krispel / Matija Schellander / Szilveszter Miklós) iz lanske karavane, bo izšel marca 2018, kot prvi v Ediciji FriForma, založbe Inexhaustible Editions.

FriForma / Brezmejna disonanca #1: Jakob Gnigler - saksofon / Réka Kutas - violončelo / Gašper Livk - kontrabas
 
6. 3. 2018, 20.00 - Dunaj, Echoraum
7. 3. 2018 ,20.00 - Gradec, Volkshaus
8. 3. 2018, 20.00 - Ljubljana, Klub Gromka,
 
Jakob Gnigler je študiral jazz saksofon, kompozicijo in teorijo na zasebni univerzi Anton Bruckner v Linzu. Na Dunaju, kjer sedaj živi, je eden najaktivnejših mlajših saksofonistov na tamkajšnji impro-sceni. Kot skladatelj večinoma komponira za svojo skupino Gnigler, ki je bila, decembra 2015, nagrajena z nagrado avstrijskih bank - Bawag P.S.K Next Generation Jazz. Intenzivno raziskuje interakcijo improvizacije in kompozicije. Igra tudi z ansamblom Pneuma, P: y: g in z mnogimi drugimi avstrijskimi glasbeniki_cami.

Réka Kutas je madžarska violončelistka in vokalistka, ki od leta 1990 živi na Dunaju. Njeno delo vključuje improvizirano, eksperimentalno in sodobno komponirano glasbo. Kot čelistka je vključena v različne gledališke projekte. V zadnjem času se posvečala prostorskemu in fizičnemu vidiku zvokov in performansov, včasih v kombinaciji s plesom in videom. Trenutno pripravlja diplomsko delo z delovnim naslovom: "Performativni vidiki sodobne improvizirane glasbe".

Kontrabasist Gašper Livk je študent Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pri red. prof. Zoranu Markoviću in bivši študent filozofije na Filozofski fakulteti. Angažira se predvsem na področju sodobne in improvizirane glasbe ter performansov. Obiskal je delavnice Luke Juharta, Burkharda Beinsa, Johna Russela in Seijira Murayame. Nastopal je v raznih zasedbah s scene in je odprt do novih estetik in performativnih praks. Na akademiji sodobno glasbo študira pod mentorstvom Luke Juharta in Stevena Loya. Poleti 2017 je sodeloval na poletni delavnici IEMA v Schwazu in Improconu v Desiniču.

FriForma / Brezmejna disonanca #2: Szilárd Benes - klarinet / Tilen Lebar - saksofon / Gabriele Drab - basovska kljunasta flavta

10. 4. 2018, 20.00 – Dunaj, Echoraum
11. 4. 2018, 20.00 – Gradec, Volkshaus
12. 4. 2018, 20.00 – Ljubljana, Klub Gromka

FriForma / Brezmejna disonanca #3: Christine Schörkhuber - ozvočeni predmeti / Bálint Bolcsó - elektronika / Dré Hočevar - bobni

29. 5. 2018, 20.00 – Dunaj, Echoraum
30. 5. 2018, 20.00 – Gradec, Volkshaus
31. 5. 2018, 20.00 – Ljubljana, Klub Gromka